Saxat ur Kuriren för 100 och 50 år sedan:

100 år: Barn fick gå i plant-skola

5,000 tall- och granplantor ha av skolbarn från Brebols och Skogshalls skolor i tisdag och onsdags utplanterat å kommunalnämndsordföranden Karl Bergström, Novesta, Lerbo, mark. De unga som genom arbetet fått en välbehövlig omväxl. med skolarbetet ha under planteringen letts av länsskogvaktare G. H. Luthman, Katrineholm.

Artikelbild

| För 50 år sedan: Bilar i Opelfamiljen.

100 år: Dyrare klipp hos barberaren

Nu skall det bli dyrare att bli klippt och sku... nej, rakad i Katrineholm. Våra barberare ha hittills betingat sig 1 krona för klippning och 25 öre för rakning, men nu skall det bli pålägg med 25 och 10 öre för resp. procedur.

Man är i alla fall hyggligare än t. ex. i Stockholm, där kostar nu klippning 2 kr. och rakning 50 öre.

100 år: Skräphög såldes som cigarr

Artikelbild

| För 50 år sedan: Utförsäljning i Vingåker.

En ung man kom i går in på redaktionen och förevisade en monopolcigarr, som inköpts i en av stadens cigarraffärer. Vi ha icke lyckats innehållet i densamma men det föreföll vara en skön sammanblandning av träflisor, bark och rötter. Kring allt detta hade rullats ett tunnt papper och själva cigarrens omhölje var också något slags sämre surrogatvara. Priset för skärphög... nej, cigarren var 10 öre. Att dess arom just inte var så härlig faller av sig själv.

100 år: Fina vovvar visade framtassarna

Artikelbild

| För 50 år sedan: Då var Katrineholms-Kuriren också researrangör.

Vid hundutställningen i Stockholm tillföllo första pris: bland släthåriga taxar Mackensen von Falkenstein, äg. hovjägmästare greve C. C:son Lewenhaupt, Krämbol, öppen klass; långhåriga taxar, Figaro-Godhaar, ägare ryttmästaren B. Grill, Abbotnäs, Floda, öppen klass och segrarklass; deutscher boxer Gretel Agricola äg ingenjören Olof Kullberg-Mayer, Katrineholm, öppen klass.

100 år: Medtag eget socker på lustresa

ANNONS: Lustresa å Tisnaren anordnas söndagen den 15 juni med avresa pr järnväg från Katrineholm kl 6 fm. Från Ändebol kl 7.30. Ankomst Skedevi kyrka kl 9.30. Återresa från Byle kl 6.30 em. Kaffe och läskedrycker serveras. Kaffekoppar, bröd och socker medtages. Biljetter à 3,50 kr återsäljas av hrr Joel Karlsson hos Larsson & Co, trädgårdsm. Pettersson, Klastorp, och John Hellgren, Värmbol. Sångare och musik medfölja.

50 år: 450 kalkoner innebrända i Floda

450 kalkonkycklingar innebrändes vid en förödande brand i närheten av Juresta i Floda. Kalkonerna inrymdes i en ombyggd lada i två våningar. Byggnaden rann ner till grunden.

Kalkonfarmen startades för fem år sedan.

50 år: Upp till dans på sju platser

På sju platser i Katrinholm och bygden runt omkring spelar man upp i kväll.

På Broby festplats uppträder Björkviksflickan Elisabeth Lord tillsammans med Rolf Christers orkester. I Folkets park i Katrineholm spelar Jan Blomqvists orkester upp till dans för mogen ungdom, och i Hasselbacken vid Djulökvarn har Föreningen Kontakten dans för medlemmar.

I hasselbacken i Regna har GDV dans och för musiken svarar Suproskvintetten med Karine. Pelles kvintett spelar upp i Björkliden, Grytgöl och i Svarttorp i Hävla är det logdans till Leif Österbergs orkester. I Björkviks

Folkets park dansar GDV till Baggens orkester.

50 år: Kalvsylta och glass i skolmatsalen

Skolmåltider, Sköldinge-Valla: Måndag: Köttfärssås, potatis, råsallad. Tisdag: Kalvsylta, rödbetor, potatis sallad. Onsdag: Kokt skinka, potatismos, färska grönsaker, glass.

50 år: Folkfest av stora mått i Högsjö

Nästan hela Högsjö brukssamhälles befolkning och många intresserade från Vingåker och andra platser hade samlats för att vara med om Högsjö idrottsplats invigning. Men så bjöd dagen på önskeväder och Högsjö Bollklubb flott nog på fritt inträde. Högsjö hornmusikkår konserterade och direkt Alf Schullström invigningstalade.

Schullström framhöll att bolaget velat hedra bortgångne ingenjör Wilhelm Schullströms minne med att anslå 100.000 till ett för Högsjö Samhälle och dess befolkning lämplig och värdigt ändamål och därför som en grundplåt skänkt beloppet till ny idrottsplats. Vidare har bolaget inköpt området för 35.000 kronor.

Anläggningen har kostnadsberäknats till 315.000 kronor.

50 år: Sköldinge kommun går plus

Sköldinge kommun redovisar i sitt bokslut för 1968 ett överskott på 102.462 kronor. Överskottet på kapitalbudgeten uppgår till 176.496 kronor.

Kommunen ämnar göra ett markförvärv i Valla för 75.000 kronor. Köpet gäller sex fastigheter på Häringe på omkring 17.000 kvm.

Sköldinge kommunalnämnd har tillstyrkt ett förslag från socialnämnden om anställande av en socialassistent i Sköldinge.

50 år: Flyg med Kuriren

UR ANNONS: Rimini, helpension 1 vecka från 395:-, Benidorm 1 vecka från 495:-. Kurirens resetjänst.