Vid flera tidigare tillfällen har okända konstverk helt plötsligt dykt upp i Katrineholm. En rymdraket och tre pilar är kanske de mest kända exemplen. Nu har ännu ett konstverk dykt upp och på kulturförvaltningen har man ingen aning om var det kommer ifrån.

– Jag noterade den i morse när jag åkte till jobbet, men det är inte vi som har satt upp den, säger P-O Millberg, kulturchef.

Han tycker att det är kul om allmänheten kommer med egna bidrag till den offentliga utsmyckningen, så länge de inte förstör. Sen tipsar han om att trädgårdsarkitekten Håkan Stenström kan veta mer.

Artikelbild

Den nya invånaren på Bievägen har en avslappnad stil där han liksom hänger i luften med en butelj i handen. Tiden får utvisa om han får sitta kvar.

– Jag såg den imorse. Men siluetten är inget som jag hört talas om på samhällsbyggnadsförvaltningen, säger han.

Stenström hänvisar vidare till Lars Ramstedt, projektchef för infrastukturfrågor på samhällsbyggnadsförvaltningen.

– Jag har inte sett den själv men det kanske kan vara en ny spontan yttring likt konstverken i rondellerna. En spontan tanke eftersom den här också är tillverkat i plåt, säger han.

På sidan av figuren sitter en liten vit lapp med texten: #ölgubben by E.R. En sökning ger inga träffar som kan härledas till Katrineholms nya invånare.

Kommer ölgubben att få sitta kvar?

– Det beror på. Den kan ha påverkan på stolparna om det blåser mycket. Det är service- och teknikförvaltningen som har ansvaret för belysningsstolparna så det får de bedöma.

Vad tycker du om att folk tar sig friheter och smyckar det offentliga rummet?

– Ska jag vara formell så får man inte göra det. Men samtidigt har vi tyckt att vissa yttringar har varit så pass bra att vi har sökt tillstånd hos väghållaren och låtit dem vara kvar, säger Lars Ramstedt.

– Men det finns flera aspekter. Det kan bli ganska rörigt om alla ska visa sina alster offentligt. Det kanske man får göra på andra platser för i trafiken ska man inte distraheras av andra saker än trafikskyltar. Det är så vi resonerar, men ingen regel utan undantag, fortsätter han.

TYCK TILL

Vad tycker du om konstverket? Vet du vem som ligger bakom det? Följ med i diskussionerna på vår facebooksida:

[custom-embed script="PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL3Bvc3QucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGa2F0cmluZWhvbG1za3VyaXJlbiUyRnBvc3RzJTJGMTk1MjEzNDEyNDgxNzk5NiZ3aWR0aD0xMDAlIiB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSI1MDEiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTtvdmVyZmxvdzpoaWRkZW4iIHNjcm9sbGluZz0ibm8iIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSIgYWxsb3c9ImVuY3J5cHRlZC1tZWRpYSI+PC9pZnJhbWU+"]