Mycket att välja på för Katrineholms niondeklassare

Under lördagen hölls öppet hus för blivande gymnasieelever med en bredd av olika utbildningsalternativ.

Henrik Holen och Hannes Eliasson tog studenten från bygg- och anläggningsprogrammet i våras och har nu fullt upp som anställda på lokala snickeriföretag. Till vänster: läraren Daniel Geiborg.

Henrik Holen och Hannes Eliasson tog studenten från bygg- och anläggningsprogrammet i våras och har nu fullt upp som anställda på lokala snickeriföretag. Till vänster: läraren Daniel Geiborg.

Foto:

Övrigt2017-09-02 22:21

Efter årsskiftet är det dags för gymnasievalet och på lördagsförmiddagen stod dörrarna öppna till Duveholmsgymnasiet, Duveholms gymnasiesärskola och KTC för blivande elever och deras föräldrar. På plats fanns både lärare, elever, studie- och yrkesvägledare och elever från årets studentkull för att marknadsföra skolan olika program.

På bygg- och anläggningsprogrammet spikades, spacklades och slipades det för fullt i lokalerna. Jennifer Karlsson och Isabella Axelsson var i full färd med att kapa reglar till ett blivande jakttorn. Halvvägs genom sin första gymnasietermin känns deras val helt rätt.

‒Det är en väldigt användbar utbildning som man har stor nytta av, säger Isabelle Axelsson.

Det kan Henrik Holen och Hannes Eliasson skriva under på. De tog studenten i juni och jobbar numera på lokala snickeriföretag.

‒Just nu är det sjukt tryck i branschen och vi har hur mycket jobb som helst. Jag trivdes jättebra på bygg- och anläggningsprogrammet, det är bra lärare och en skön jargong, säger Henrik Holen.,

Att veta vad man ska välja är inte helt lätt. 15-åriga tvillingarna Emil och Carl Jansson går i nian på Slottsskolan och samlade mer kunskap inför valet.

‒Jag vill jobba som maskinförare och bestämde mig redan för ett år sedan för att söka en lantbruksutbildning på Vreta. Men bygg tänkte jag välja i andra hand, förklarade Emil Jansson.

Brorsan Carl är lätt vankelmodig inför valet, men det lutar åt tekniska programmet.

‒Det känns svårt att välja för jag har ingen aning om vad jag vill göra, men jag gillar matte och no-ämnen, sade han.

På tekniska programmet gick det att bli rejält åksjuk under lördagen då KTC:s ungdomsinformatör Oliver Carlsson demonstrerade virtuell verklighet. Med lurar i öronen och cyklopliknande VR-glasögon framför ögonen fick besökarna åka berg- och dalbana sittandes på en stol.

Leo Ramzell går i första ring på tekniska programmet och rekommenderar alla som är intresserade av datateknik och programmering att söka. Han har sitt framtidssikte inställt på att bli spelprogrammerare.

‒Jag tycker att fler tjejer borde ta chansen och söka tekniska programmet, i dag väljer många att gå natur i stället men det här är en riktigt bra utbildning.

Inför höstterminen flyttade Ellwynska skolan in i KTC:s lokaler och heter numera Vård- och omsorgscollege. Aryam Weldeslassie går sista året och är en av de elever som fick byta skolmiljö.

‒Det var inte så roligt att flytta eftersom vi trivdes på Ellwynska och hade en mysig miljö, men det känns bättre än jag trodde det skulle göra, säger hon.

Under lördagen fick besökarna prova hur det är att ta blodprov i armvecket. Venprover tränar eleverna på vid kusligt naturtrogna men konstgjorda armar kopplade till en behållare med blodfärgad vätska.

Aryams klasskompis Asiya Mohamed var beredd med kanylen i högsta hugg.

‒Det viktigaste är att ha koll på venen så att man inte missar den och sen ska man inte få in nålen hela vägen, förklarade hon.

Även Emil Söderstierna går sista året på vård- och omsorgsprogrammet. Efter examen har han jobb som väntar som undersköterska på Kullbergskas akutmottagning.

‒Jag är riktigt taggad att börja jobba och mitt slutmål är att bli sjuksköterska inom ambulanssjukvården, berättade han.

Även i industriprogrammets lokaler var det full fart. Kevin Lehtinen går första året på yrkesintroduktionen, där undervisningen är anpassad efter eleverna och praktik ingår i utbildningen.

‒Vi får lära oss mycket och jag tänker gå i farsans fotspår, han var svetsare, säger han.

Gymnasievalet 2017

■ Mellan den 23 januari - 15 februari 2016 genomförs gymnasievalet.

■ Lördagen den 21 oktober är det dags för öppet hus på Lindengymnasiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!