Missnöjda odlarna tar krav ett varv till

Lasstorp koloniförening fortsätter att pressa kommunledningen på insatser mot översvämning i området. Mycket på föreningens kravlista är fortfarande ogjort.

När det regnar blir det blött värre på koloniområdet. Här en bild på en översvämning sommaren 2018.

När det regnar blir det blött värre på koloniområdet. Här en bild på en översvämning sommaren 2018.

Foto: Marie Pedersen

Katrineholms kommun2019-10-17 15:04

Varje gång ett större regnväder drar in riskerar Lasstorpsdiket att svämma över. Flera odlingslotter hamnar under vatten; senast i somras drabbades ett tiotal odlare av översvämning.
Kommunen grep då in och förstärkte skyddsvallen, en upprustning som koloniföreningen tidigare bett om. Men åtgärden är otillräcklig, anser odlarna. 

De ombads för ett år sedan att ge kommunledningen förslag på nödvändiga åtgärder. Listan har inte förändrats sedan dess och omfattar insatser för 430 000 kronor – grovt räknat.
”I detta underlag ingår till exempel inte de helt nödvändiga åtgärderna för att rensa Lasstorpsdiket, så att det faktiskt fungerar som ett utlopp, och inte en propp”, påpekar föreningens ordförande Urban Lundin i en skrivelse till kommunledningen.

Skrivelsen har föregåtts av flera brev där kommunen, som äger marken, påmints om sin skyldighet att minska risken för översvämningsskador. I det fallet citerar Lundin ur kommunens egen handlingsplan för dagvatten.
Förslagen förs nu ånyo fram för att ge koloniområdet fullgoda odlingsmöjligheter och föreningen en chans att utveckla sin verksamhet. Bland annat listas plantering av björkar för naturlig dränering, tillförsel av mat- eller anläggningsjord och projektering av ett nytt servicehus.
Inköp av en septitank beskrivs som mycket angeläget då de sanitära förhållandena i området sägs vara "under all kritik". Enligt Lundin har upp emot 100 personer endast ett torrdass att tillgå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!