Den 1 juni införde USA som väntat tullar på stål och aluminium från bland annat EU, något som väckt oro och hård kritik från europeiskt håll.

För SKF mekan med verksamhet i Katrineholm får tullarna endast små effekter, åtminstone i dagsläget, konstaterar vd:n Leif Birch-Jensen.

Tullarna gäller stål, inte färdiga produkter som SKF producerar. Dessutom har SKF mekan verksamhet i USA.

I förlängningen kan bolaget dock påverkas negativt, om än i liten utsträckning, eftersom underleverantörer till SKF i USA i sin tur kan vara beroende av importerat stål.

Men även om SKF mekan alltså klarar sig lindrigt undan de nu införda tullarna, ser Leif Birch-Jensen med oro på utvecklingen.

– Jag tycker att det är väldigt oroande. Man vill i USA dölja sitt eget problem med att man inte är konkurrenskraftiga. De har inte investerat i sin egen stålindustri, säger han.

Risken finns också att fler tullar införs. Det har talats om till exempel tullar på bilar, vilket skulle kunna drabba europeisk bilindustri hårt.

Om det blir tullar på fler produkter, skulle även SKF mekan kunna drabbas hårdare i framtiden.

Ståltillverkaren SSAB, med verksamhet i Oxelösund, tonar ner riskerna med ståltullarna. I fjol uppgick SSAB:s försäljning i USA till 15,2 miljarder kronor, vilket var nästan en fjärdedel av koncernens totala försäljning.

Men det mesta av det stål SSAB säljer i USA tillverkas också i USA – i anläggningar i Alabama och Iowa. Det innebär att de inte påverkas av de omstridda tullarna, skriver Thomas Hörnfeldt, ansvarig för samhällsfrågor på SSAB, i en kommentar till TT.