Metoo-rörelsen tog världen med storm i höstas och har forsat fram genom medier, nätet och så småningom letat sig in i människors vardagsrum under vintern.

– Det tog sådan fart och många känner igen sig i det, men vet inte vad de ska göra åt det, säger Sofia Bergström som är verksamhetsutvecklare på ABF i Katrineholm.

Det är hon och kollegan Emelie Trolin från tjej- och kvinnojouren Miranda som leder kursen som börjar den 20 mars.

Artikelbild

Sofia Bergström är verksamhetsutvecklare på ABF i Katrineholm och leder den nya kursen om #metoo tillsammans med Emelie Trolin från kvinno- och tjejjouren Miranda.

Intresset har varit mycket stort, berättar Sofia Bergström, och kursens sju platser är "tokslut" sedan länge.

– Det här kan vara svårt att hantera själv så det finns nog ett behov av att ta hand om det i grupp med folk som har samma erfarenheter, säger Sofia Bergström.

Deltagarna beskriver hon som väldigt olika och är i åldrarna från 20 till 70 år.

– Efter hela metoo-initiativet tänkte jag på hur man kan göra folkbildning av det här så jag kontaktade kvinnojouren och de nappade, säger Sofia Bergström.

Vad får man lära sig på kursen?

– Vi kommer prata om makt, vad det innebär och hur det tar sig form och hur det kan finnas på olika positioner i samhället samt vilka som drabbas av det. Sedan ska vi fokusera på hur framtiden kommer att se ut efter det här.

Vad hoppas du att studiecirkeln ska leda till?

– Dels mer kunskap om vad som har hänt och ett sätt att gå vidare framåt så inte metoo stannar av. Dels hur man kan motverka hur sexuella övergrepp händer i sin vardag, vad det beror på och varför det händer. Att det är en kultur som inte försvinner av sig själv, vi måste jobba på det tillsammans, säger Sofia Bergström.

Ska ni ha fler cirklar eftersom det är fullt nu?

– Vi börjar med en och om intresset finns framöver så kan det bli en fördjupningskurs också. Man kan ju alltid anmäla sig som reserv till den här kursen, ifall någon hoppar av.