Det kom strida rännilar av besökare när stadens äldsta förskola på förmiddagen höll öppet hus för att uppmärksamma 50-årsdagen. Både gammal och ung letade sig in genom de barnsäkra grindarna för att vara med och fira.

I Borgen fanns jubileumsyr personal med "Tio generationer kan inte ha fel” tryckt på gröna tröjor. Där fanns bilder och tidningsurklipp samlade i nostalgiska blädderpärmar, filmvisning och förevisningar av hur verksamheten bedrivs i dag.

Där fanns fikabröd och snacks och precis den rätta födelsedagsstämningen. Fråga bara Arvid Wallenberg, som alldeles nyligen slutade på förskolan.

Artikelbild

I Borgens stundtals trånga korridorer möttes nuvarande förskolechefen Helena Lindkvist 70-talets föreståndarinna Iris Lycke och tog en titt i fotalbumen.

– Det var kul att komma tillbaka. Det var mycket choklad här.

– Jag älskar choklad, inflikade lillebror Sixten som går på avdelningen Tornet.

Det blev snabbt trångt i Borgens vindlande korridorer. Några av gästerna som gick husesyn var före detta förskolebarn. Men de flesta var före detta personal – glada över att komma tillbaka, minnas och träffa gamla arbetskamrater.

Iris Lycke, som 1967 var med och tog de första spadtagen till Borgen och senare blev ”föreståndarinna”, bläddrade i gamla fotalbum.

Artikelbild

Borgens personal förevigades på lagbild tillsammans med sin chef Helena Lindkvist till vänster och kommunens representanter.

– Titta, här är Stefan Käll. Han var en riktig lite buse! När man fick en kram av honom var de tre, fyra översta knapparna i blusen uppknäppta efteråt! skrattade hon.

Monica Jansson arbetade här när Borgen öppnades och tog emot så små barn som i fyra månaders ålder. Hon minns arbetet i vällingköket och den kollektiva potträningen.

Artikelbild

Pernilla Vidh, förskollärare och arbetslagsledare på Borgen, kunde berätta mycket om dagens pedagogiska förskoleverksamhet.

– Då skulle alla barnen sättas på rad efter maten och så spändes de fast med en rem om magen på pottstolen. Herregud, så det var!

– Det är så roligt att komma hit. Får man se sig omkring en stund så känner man plötsligt igen sig. Men det har förändrats en del, sa Inger Eriksson som till 1976 arbetade i förskolans kök.

Artikelbild

Bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S) och förvaltningschefen Helene Björkqvist uppvaktade 50-åringen. Söderberg håller i en bee-bot, en liten pedagogisk robot.

Ja, nog har det förändrat sig. Den moderna verksamheten utgår från en förskoleplan och syftar numera till att utbilda och utveckla barnen; inte att ”passa” dem. Och när bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S) lämnade över kommunens födelsedagspresent, var den i form av pedagogiska bee-bot-robotar till varje avdelning.

– Synen på barnen är kanske det som med tiden har förändrats mest, funderade förskolläraren Eva Råström som nu arbetat på Borgen i 40 år.

– Ja, vi pratar mycket om att vi ska ha ”händerna på ryggen” och att barnen ska våga utmana sig själva. I leken, till exempel, handlar det mycket om att de själva ska få bygga och konstruera. Därför har vi inte bara färdigtillverkade leksaker, utan tar tillvara olika slags material som kan få barnens egen fantasi att flöda, sa kollegan Pernilla Vidh.

Men i grunden utgår verksamheten, förr som nu, förstås från kärleken till att jobba med barn. Marianne Johansson arbetade i 43 år på Borgen och rycker fortfarande in med glädje.

– Ja, jag har inte släppt det riktigt än.