På lördagsförmiddagen var det dags att inviga den nya Talltullen. Förutom trafikplatsen som byggts om för att bli mer gång- och cykelvänlig, har området fått hundra körsbärsträd, stora grönytor och rabatter.

Som pricken över i:et pryds en av rondellerna av ett konstverk – den uppochnervända och 4,5 meter höga körsbärskvisten. Andra rondellen kommer också att få en skulptur, men först i december, tror konstnären Niklas Mulari.

– Det tar lite tid i gjuteriet. Det är 40 till 50 delar som ska svetsas ihop.

Artikelbild

Cathrine Andersson från samhällsbyggnads- och trafikförvaltningen i Katrineholm.

Många har kommit för att titta. Hur känns det?

– Det är jätteroligt. I vanliga fall när jag ställer ut på vernissage kommer det runt tjugo besökare, säger Niklas Mulari.

Alva Larsson från föreningen Lyckliga gatan tror att den stora omgörningen kommer att innebära att hela området blir lugnare.

– Det har blivit så fint här, mycket att titta på. Man kan se redan nu att trafikanterna blivit mer försiktiga. Kanske kommer de som åker här få en tankeställare om bilåkandet.

Artikelbild

Många kom till invigningen av nya Talltullen och för att titta på Katrineholmsrevyn som uppträdde.

Enligt Cathrine Andersson från samhällsbyggnadsförvaltningen har ombyggnationen av trafikplatsen redan gjort avtryck i statistiken. Mellan 2007 och 2016 anmäldes 24 personskador och dubbelt så många plåtskador.

– Hittills har vi inga skador alls som anmälts. Tanken var också att få fler säkra passager. Men vi kan göra mer. Under dagen har jag fått kommentarer om att belysningen blivit sämre. Det tar vi med oss.

Artikelbild

Margareta Öhlin tycker att Talltullen blivit mycket finare. "Men det är mycket som måste skötas om".

Många intresserade sig också för planteringarna, de maffiga rabatterna och inte minst de hundra körsbärsträden. Håkan Stenström, trädgårdsarkitekt från Katrineholms kommun, berättade att träden är en hybridart som blommar men inte bär frukt. Någon av besökarna undrade över den säck som trädet står i:

– Den rymmer 70 liter vatten som går direkt till rötterna i stället för att rinna ut i marken. Det tar ungefär en dag att vattna alla träden. Efter tre år bör träden klara sig själva, svarade Håkan Stenström.

Artikelbild

Föräldrarna Andreas Eriksson och Malin Bergstrand med barnen Elliot och Maja.

Besökaren Margareta Öhlin är försiktigt positiv till nya Talltullen, och säger att det nog kommer att krävas mycket arbete för att sköta allt.

– Vad gäller trafiklösningen blir det lite jobbigt för mig som är beroende av bilen. Det blev väldigt många gupp nu.

Artikelbild

Det andra konstverket som ska pryda Talltullens andra rondell planeras till i december.

– Men det är klart att det är fint.