Det är ganska precis ett år sedan som statsminister Stefan Löfven, de flesta ministrarna i hans regering, Strängnäs kommunalråd Jacob Högfeldt och ytterligare två kommunalråd, ett par tidigare politiker samt en artist fick ta emot de aktuella hoten via brev.

Det var den 7 augusti som Jacob Högfeldt öppnade ett kuvert med sitt namn på i kommunhuset. I kuvertet fanns en lapp med texten ”snart är du död” skriven med röd tuschpenna – och ett vitt pulver.

– Jag vet inte vad jag tänkte, allt gick jättefort. Jag tänkte bara att jag skulle släppa lappen och gå därifrån, har Jacob Högfeldt berättat i en tidigare intervju.

Monica Lindell Rylén (S), även hon kommunalråd i Strängnäs kommun, var med när brevet öppnades. När lappen och pulvret uppenbarade sig lämnade och låste de rummet, tvättade händerna noga och uppsökte kommunens säkerhetsansvariga. Av polisförhören framgår att de två politikerna var skärrade; Jacob Högfeldt så pass att han inte kunde återge för den säkerhetsansvariga vad det hade stått på lappen. landade på Arlanda den 12 maj greps han av Säkerhetspolisen.

Mannen har konsekvent nekat till brott, framgår av förhörsutskrifterna. När polisen har frågat honom hur hans DNA kan finnas i breven, har han svarat att polisen har planterat det där för att sätta dit honom.

Åtalet omfattar även försök till mord. Mannen misstänks ha tillverkat en brevbomb, som skickades till ett bolag i England. Försändelsen kom fram till bolaget under hösten men blev liggandes oöppnad till början av mars i år. Brevet öppnades dock på annat sätt än det avsedda, vilket gjorde att bomben inte utlöstes. Hade det gjorts på rätt sätt, hade personen som öppnade brevet fått dödliga eller åtminstone allvarliga skador, enligt åtalet.

Mannen misstänks också för ringa narkotikabrott. Mannen menar att polisen planterat narkotikan i hans bostad.