Vi i femman stärker klass och föräldrar

Skolan eller föräldrainflytande? Vad ligger egentligen bakom Kunskapsskolans framgång i Vi i femman?

_TNK7512.jpg

_TNK7512.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm/Malmö2014-05-16 05:00

– Resultatet är inte bara Kunskapsskolans förtjänst. Men jag tror att vårt sätt att se på allmänbildning spelar in, säger Christian Sandström, rektor för Kunskapsskolan i Katrineholm.

Läraren Madeleine Lindholm vill gärna lyfta fram hela klassens insats. Vi i femman-tävlingen är uppbyggd så, att de klasser med högst totalpoäng går vidare. Att bara ha enstaka elever med gott resultat räcker inte, alla eller nästan alla måste få många rätt på de 25 radiosända frågorna när tävlingen inleds.

– Det är en stark grupp. Om inte hela gruppen varit stark hade vi inte kommit med. Jag tycker att det är viktigt att vi jobbar med "vi", "vi tillsammans" är starka, säger hon.

Hon berättar att klassen tittar på nyheterna nästan varje dag.

– Det ger allmänbildning, nutidsorientering och geografiska kunskaper, säger hon.

Däremot tror inte Madeleine Lindholm att det egentligen går att träna i tävlingen.

– Det går inte att välja rätt ämne att träna på. Jag har gett dem lite mattekluringar, det tyckte jag att de behövde träna på, och vi har haft lite mät- och vägövningar.

Cecilia Lewenhaupt är mamma till Claes, som tillsammans med lagkamraten Lova Sund visat upp goda kunskaper i varje deltävling.

– Jag tror det börjar hemma. Vi har alltid gemensamma frukostar och middagar. Vi läser alltid morgontidningen och pratar om vad vi har läst. Vi har aldrig haft tv i matsalen.

Hon tror att allmänbildningen och intresset för kunskap börjar hemma, men att det är viktigt att det uppmuntras i skolan.

– Jag tror att barnet ser att det anses viktigt att följa med i nyheterna, att kunna prata om saker, säger Karin Malmberg, som också är förälder i klassen.

Christian Sandström lyfter fram föräldraengagemanget, som han tror är större i Kunskapsskolan.

– Alla föräldrar har gjort ett aktivt val, när de valt den här skolan. Det finns en gemensam nämnare hos föräldrarna, skolan är ett engagemang.

Både lärare, föräldrar och rektor beskriver också hur tävlingsdeltagandet stärkt sammanhållningen, bland elever och föräldrar.

– Man pratar om gruppdynamiska processer, det har vi fått gratis, säger Madeleine Lindholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om