Ännu är valresultatet preliminärt, men det ger i handen att Liberalerna behåller sina tre mandat i landstingsfullmäktige och förlorar ett mandat i kommunfullmäktige.

– Jag hade hoppats på att det skulle gå bättre. Jag räknar med att få en plats i landstingsfullmäktige, men först ska personröster räknas och det kommer att dröja till nästa vecka, säger Callhammar som toppar L:s landstingslista.

Callhammar tror att det är flera orsaker till att L backar 0,8 procentenheter i landstingsvalet jämfört med valet 2014.

– KD har blivit större och Vård för pengarna har ökat rejält. När någon ökar stort måste röster tas från andra partier och både vi, S, MP och M har gått tillbaka i landstingsvalet när man tittar på procenten.

Vad är din reaktion på att Vård för pengarnas ökat 7,1 procentenheter?

– Det är bara att gratulera dem för att de har gått fram så stort. De har väl nått ut med sitt budskap och det är väljarna som väljer.

Även om Ewa Callhammar kommer att lämna rollen som gruppledare vidare räknar hon med att även ta en plats i kommunfullmäktige även nästa mandatperiod.

– Det känns tråkigt att vi förlorar ett mandat, men jag tror det kan spela in att vi har haft otur med negativa skriverier om våra förstanamn. Det kan även delvis bero på att jag lämnar som gruppledare.

Härnströms utspel om att M helst vill samarbeta med alliansen tar Callhammar med en rejäl nypa salt.

– Det var ett oväntat uttalande för att vara Härnström. Det har ju inte direkt varit några närmanden under de två perioder som varit. Vi kan inte se att M har försökt förmå S att gå oppositionen till mötes. Jag hade gärna sett en allians i kommunfullmäktige, men vi har inte så många mandat att vi kan bilda majoritet. Drömscenariot hade ju varit om vi hade kunnat göra det.