Som Katrineholms-Kuriren tidigare har berättat planerar Socialdemokraterna och Moderaterna att satsa 10 miljoner kronor på att lyfta lönerna för bland annat lärare och sjuksköterskor i Katrineholm.

Förslaget låg på personalutskottets bord på onsdagen. Vänsterpartiet och Centerpartiet hade då vissa invändningar, och lämnade in egna yrkanden.

Tony Rosendahl (V) menar att satsningen visserligen är "lovvärd", men tycker att det finns andra yrkesgrupper som är i större behov av ett lönelyft.

‒Man kanske skulle titta på till exempel undersköterskor och barnskötare. Vi är inte för en ökad lönespridning i kommunen, säger han.

Vänsterns gruppledare i Katrineholm är även kritisk till att inga handlingar fanns tillgängliga i ärendet inför utskottets sammanträde.

‒Vi fick inte underlaget, en och en halv sida ungefär, förrän vid sittande bord. Det är klart man blir irriterad, man måste ha handlingarna i tid för att kunna förbereda ett yrkande om man har en annan åsikt, säger Tony Rosendahl.

Han tycker också att det är problematiskt att kommunerna och landstinget i Sörmland konkurrerar med varandra i frågan om rekryteringar.

‒Det blir en märklig situation där kommuner som har råd att locka med högre lön drar vinstlotten. Det här handlar ju om välfärd, säger Rosendahl, som efterlyser ett gemensamt grepp i länet kring lönerna.

Centerns yrkande handlar om att de vill att de miljoner som satsas på sjuksköterskor och paramedicinare ska fördelas lika mellan alla personer i den gruppen.

Då lönesatsningen ska förhandlas med berörda fackförbund är det ännu inte klart hur pengarna ska fördelas.