Lagom till att många påbörjade sin julledighet anordnades återigen Tomtenatta i Katrineholms centrum. Tanken bakom Tomtenatta är att man ska hinna köpa de sista julklapparna och komma i god stämning in för jul. Förutom att butikerna utökat sina öppettider och förberett specialerbjudanden inför kvällen så anordnades flera aktiviteter. Aktiviteterna utgick från Stortorget, Lövatunneln och skridskobanan men pågick till tonerna av julmusik i hela innerstan under både dag och kväll på torsdagen.

En av evenemangets mest spektakulära vyer var förutom Lövatunnelns för dagens speciella belysning Katrineholms förskolebarns ljusinstallation på Stortorget.

– Idén kom förskolebarnen på, som en present till Katrineholms 100-årsjubileum. De har själva tillverkat lyktorna och imorse tog de hit dem och placerade ut dem, berättar Ida Grönvall, projektledare för Tomtenatta och från Citysamverkan.

Artikelbild

Den gladaste kusinskaran tillsammans med tomten framför förskolebarnens ljusinstallation.

Tomtenatta är en del av Stad i ljus, vilket syntes då hela staden var upplyst av olikfärgade lampor och arrangemang. Besökarna kunde förutom att titta på ljuskonstverken åka skridskor, shoppa på scouternas mini-julmarknad, möta räddningstjänsten, ungdomsbrandkåren och polisen, dricka glögg och testa på ponnyridning. En av dem som testade ponnyridningen var Elsa Einarsson, som var på Tomtenatta med Sofia Roxström.

– Det har varit en bra kväll, innan detta var vi och åkte skridskor också, berättar Sofia Roxström.

Barnen fick också chansen att träffa tomten. I en korg bredvid sig förvarade han alla de önskelistor som han fått under kvällen, vilket blev en hel del.

Under kvällen bjöds besökarna på musikunderhållning och till flera olika föreställningar, bland annat Katrineholmsrevyns, såldes biljetter på olika platser.