Eftermiddagen var grå. Trist som en våt filt i skuffen på bilen.

Sedan föll ridån: kvällsmörkret. Men i Sveaparken anlades moteld, med färgsprakande ljuskonstverk, en sprillans ny lekpark och varmkorv i massor.

Det var invigningsdags för första etappen i kommunens omdaning av parken. Många ortsbor strömmade till och bidrog till att lyfta stämningen med ljusslingor, mobilficklampor och hemgjorda ljuskronor och diadem.

Artikelbild

De lysande figurerna i parken bygger på skisser gjorda av barn som deltar i Lyckliga gatorna. Idén kommer från en gammal broschyr från en ujtlandsresa som projektledaren Håkan Stenström återfann i sin bokhylla.

Service- och tekniknämndens ordförande Anneli Hedberg (S) invigde. Invirad i en ljusslinga (”Rusta, 29,90:-”) tryckte hon på vikten av aktiv fritid i alla åldersgrupper.

– Det bidrar till glädje, lek och gemenskap.

Detta har etapp ett lagt stort fokus på: en utbyggd och fantasieggande lekplats, omgiven av lampor och konstnärliga installationer som styrs av gatubelysningen. I en backe står ett tiotal färgstarka konstverk, skapade av ljusslingor efter skisser som gjorts av barn i Lyckliga gatorna-verksamhten.

Dit styrde kompisarna Josefine Nilsson Morén och Saranda Kelmendi stegen i en paus från lekattraktionerna. Sarandras lillebror Riza, 7 år, var imponerad av installationerna. Men han saknade något.

Artikelbild

Viggo Pettersson var ett av alla barn som passade på att testa klätterställningen med en trädkoja i topp.

– En jättestor jordglob, sa han varpå Josefine och Saranda fyllde på med fler önskemål i parken de älskar att leka i:

– En glassrutschkana.

Artikelbild

Kompisarna Saranda Kelmendi, Josefine Nilsson Morén och Sarandas lillebro Riza vistas ofta i Sveaparken och deltog med förtjusning i invigningen.

– En lysande klätterställning.

Det finns inte med i investeringsplanen. Men när arbetet fortsätter 2019 ska här byggas multisportbana, grillplats och annat som utvecklar parken som mötesplats.

Artikelbild

Full fart i parken. Det blev det när etapp ett med dess lekplats invigdes på onsdagseftermiddagen.

För trivselns och hälsans skull är lekplatsen från och med nu rökfri zon, förkunnade Hedberg – och fick applåder. Liknande förbud väntas på alla kommunala lekplatser och badplatser, avslöjade hon vidare.

– Att vi inte tänkt på det förut! sa Håkan Stenström, projektledare för parkens utveckling.