När längtan efter eget hem slår till är det visningar och mäklarannonser som lockar. Men, det är en klok idé att börja på banken.

– Börja med att skaffa ett lånelöfte så att du vet vad du har råd att titta på, säger Cecilia Fredriksson som är chef för privatrådgivarna på Sörmlands sparbank i Katrineholm.

Via bankens hemsida eller ett personligt möte görs en sammanställning av hushållets ekonomi och hur stor boendekostnad man klarar av.

Artikelbild

Cecilia Fredriksson, chef för privatrådgivarna på Sörmlands sparbank.

– Vi gör en kalkyl för kunden. Kanske kan man inte börja med att sitt drömboende utan tvingas sänka ribban.

Med lånelöfte klart är det dags att börja gå på visningar. Men, ha is i magen.

– Gå på många visningar. Köp inte första bästa boende, säger Cecilia Fredriksson

Att kontantinsatsen är 15 procent och amorteringskravet 2 procent har de flesta bostadsköpare koll på enligt Cecilia Fredriksson. Banken lägger också vikt vid att det finns ett sparande hos kunden.

– Det är inte enkelt att komma in på fastighetsmarknaden i dag. Man behöver börja spara tidigt och fundera på hur mycket man har råd att spara av sin inkomst.

Men det finns undantag. Ett långvarigt sparande kan ge möjlighet till lägre kontantinsats medan en knapp kalkyl kanske gör att banken kräver en högre kontantinsats. Bankens krav på amortering påverkas av belåningsgraden och den så kallade skuldkvoten som är förhållandet mellan köparens bolån och inkomster före skatt. Mycket lån och en låg inkomst ger en hög skuldkvot och ställer krav på högre amorteringstakt.

– Det är viktigt att man kan leva också, och spara för det händer alltid saker med ett boende. Man vill renovera, eller så går spisen sönder.

Att vara förutseende är också något Cecilia Fredriksson tycker att man ska vara. Och realistisk. För livet förändras.

– Familjejuridik är en viktig del i bostadsaffären. Kanske går ett par in med olika förutsättningar i bostadsaffären. Det är bra att skriva ett juridiskt avtal om man går in med olika handpenningar eller om man inte har gemensamma barn till exempel, säger Cecilia Fredriksson.