De är cirka 1 500, ungdomarna som med digitala verktyg studerar på distans sedan i onsdags. Det var då Duveholmsgymnasiet, Katrineholms tekniska college och Lindengymnasiet stängde sina undervisningslokaler för att minska risken för coronaspridning.

Därmed gick ett viktigt och energihöjande inslag i den vanliga skollunken förlorad: lunchen. Det är ingen biff som kommunen är lagligt skyldig att greja. Men avsikten är att göra det ändå. 
När den nya skolveckan började, fanns därför en snabbt framtagen lösning på plats: en ny e-tjänst, i vilken gymnasieelverna kan beställa lunchlådor för avhämtning.
– Det känns bra att kunna göra det, tyckte Carl Liljencrantz, elev på KTC:s naturvetenskapsprogram och en av de första som använde tjänsten.
– Man är ju för lat för att fixa lunchen själv, log klasskamraten Fanny Käll som kom i hans sällskap.

Det rådde varken trängsel eller risk för köbildning när de vid Duveholmsgymnasiets kök plockade upp sina matlådor. Endast 38 beställningar hade gjorts före deadline, enligt Robert Henriksson, enhetschef för mat och måltider i Katrineholm.
– Det tar väl några dagar innan det här växlar upp. Jag är säker på att det kommer att öka, sa han.
E-tjänsten var på plats i utlovad tid, men sannolikt hann inte alla elever uppmärksamma skolornas information om lunchmöjligheten. Det gäller att beställa före klockan 09 för att få dagens "takeaway".
Natureleverna Liljencrantz och Käll tog emot sina påsar utan att undra vad som egentligen bjöds.
– Om det är vad jag tror, är det korv och potatismos, sa Fanny.
Nja, det var köttbullar, potatis och gräddsås i denna första distanslunchlåda.

Artikelbild

| Henrik Nikolaj och Claes Hultman lagade så att eleverna som kom till Duveholmsgymnasiet fick maten de beställt. Samtidigt på måndagen delades ett mindre antal lunchlådor ut i Valla och Björkvik.

– Ju längre den här situationen håller på, desto fler lådor kommer vi nog att dela ut, sa Duveholmsgymnasiets vaktmästare Henrik Nikolaj.
Han fick hjälp av skolvärden Claes Hultman att dela ut matlådorna. Eva Persson, skolans kökschef, tittade förbi och konstaterade att det trots omständigheterna är ”lite spännande att göra nya saker”.
Så här gör du som är inskriven vid något av gymnasierna för att få skollunch: 
Fyll via e-tjänsten i din beställning före klockan 09. Möjlighet till specialkost finns. Välj sedan var du vill hämta lunchlådan. De delas efter beställning ut på "Duve" i Katrineholm och i grundskolorna i Bie, Björkvik, Forssjö, Julita, Sköldinge och Valla.