L vill ha fler åhörare på kommunala möten

De flesta kommunala nämndsammanträden är öppna för allmänheten. Men hur lätt är det för allmänheten att hitta dit?

Jesper Ek är gruppledare för Liberalerna. Han ser gärna att fler kommer för att lyssna på de kommunala sammanträdena.

Jesper Ek är gruppledare för Liberalerna. Han ser gärna att fler kommer för att lyssna på de kommunala sammanträdena.

Foto: Henrik Wising/arkiv

Katrineholm2019-11-14 18:04

Inte särskilt lätt, menar liberale politikern Jesper Ek.

I ett så kallat ledamotsinitiativ till kommunstyrelsen tar han upp frågan under rubriken "tillgänglig demokrati".

Ek börjar med att konstatera att det är en förmån att de allra flesta nämndsammanträden är öppna för allmänheten, även om kommunstyrelsen är ett undantag från denna regel. Och, skriver Ek, "vi förutsätter att alla förtroendevalda gärna ser att fler medborgare tar del av och sätter sig in i våra demokratiska processer".

Däremot är det inte helt lätt att ta reda på när och var sammanträdena äger rum. Några aktiva försök att få fler medborgare att besöka sammanträdena görs knappast. Jesper Ek beskriver i sin skrivelse hur man måste gå tillväga för att på kommunens hemsida ta del av en nämnds handlingar, där även tid och plats för mötet framgår. Enligt Ek krävs det fem klick för att hitta fram.

Samtidigt finns det på kommunens hemsida ett kalendarium, där föreningar och andra har möjlighet att informera om olika evenemang. 

Jesper Ek föreslår mot denna bakgrund att kommunledningsförvaltningen får i uppdrag att lägga in alla nämndsammanträden i evenemangsguiden. Här ska det också finnas en länk till handlingarna inför sammanträdet, tycker Ek.

Han föreslår också att webbsändningen från kommunfullmäktige görs mer lättillgänglig på hemsidan. Alla kommunfullmäktigeammanträden sänds live på katrineholm.se, men utsändningarna borde vara lättare för allmänheten att hitta, anser Jesper Ek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!