I en rad inlägg, publicerade på den egna men öppna Facebooksidan, slår Stefan Gustafsson, Liberalernas nya förstanamn i Katrineholm, mot elever med diagnoser, invandrare och pensionärer. Han delar ett inlägg om en lärare som skrivit "er läsförståelse suger" till sina elever och kommenterar själv: "Läraren kanske har rätt, alla unga kan inte ha en diagnos, det vore en skaplig degenerering av homo sapiens om det blir fel på flertalet människor". Han kommenterar en artikel i Katrineholms-Kuriren om att fler bärplockare vill till Sverige med orden "Med 300.000-400.000 st arbetslösa inte behöver vi importera bärplockare, ett arbete som passar lågutbildade och unga människor som hand i handske".

Även pensionärer och invandrare får en släng av den Gustafssonska sleven på Facebook. Han kommenterar en insändare i Katrineholms-Kuriren, som bär rubriken "Stor klyfta mellan lön och pension" med orden "Dagens pensionärer, gårdagens glidare med skattesubventioner vid fastighetsköp och full ATP i dag, kolla in någon sen 50-talares PPM besked och kom gärna igen med problemet?"

Om några flyktingar som inte ville inhysas i ett gammalt fängelse i Dalarna skriver han: "kör dem till gränsen i stället" och han skriver "fantastiskt vilka krav somliga har" som kommentar till en artikel om att asylsökande mordhotats. Inläggen är publicerade från 2013 och 2015.

Artikelbild

| Stefan Gustafsson är nyligen utsedd till Liberalernas förstanamn på kommunvalslistan. Han ska efterträda Ewa Callhammar (L), som varit förstanamn i flera mandatperioder.

När tidningen ringer upp Stefan Gustafsson, som till valet ersätter Ewa Callhammar som partiets förstanamn i Katrineholm, förnekar han först kännedom om inläggen, men känner sedan igen dem.

Är det en svängning i Liberalernas politik lokalt, som vi ser?

‒Det är absolut ingen svängning i Liberalernas politik. Vi har haft krav på språkkunskaper och sådant, det är inga konstigheter.

Är det detta som avses med hårdare frågor, som du gått ut med att du vill driva?

Artikelbild

‒Det ska inte vara hårdare, det ska bara vara samma konsekvenser för alla.

Stefan Gustafsson vill hellre ses och prata om inläggen, än att få dem upplästa i telefon, men utvecklar sedan sitt resonemang om elever med diagnoser:

Artikelbild

‒Alla kan inte ha en diagnos. Jag slutade grundskolan 1973, då kunde alla som slutade läsa, skriva och räkna. Vad har hänt sedan 1973 tills nu? Det kan inte vara fel på barnen. Är det fel på samhället, på föräldrarna, på skolan? Alla barn kan inte ha en diagnos, det är omöjligt, säger han.

Jan-Olof Blomster är ordförande för Liberalerna i Katrineholm. Han hade inte sett inläggen tidigare, men har tagit del av dem på Gustafssons Facebook-sida och han säger att han ska resonera med Gustafsson om dem.

Artikelbild

‒Det är ingen svängning i politiken. Det här får stå för Stefan och hans Facebook. Jag kan tycka att det är lite olyckligt. Jag har sökt Stefan och jag vill ha ett möte med honom där vi får resonera om det här. En del kan nog vara lite ironi också.

Är det detta Gustafsson menar med hårdare frågor?

Artikelbild

‒Nej, jag tror det han menar med hårdare frågor är mer planer, bygg och sådant, säger Jan-Olof Blomster.

Tidningen har varit i kontakt med Liberalernas presstjänst, som säger att ärendet hanteras lokalt.

Andra politiker i Katrineholm känner sig oförstående inför Gustafssons inlägg på Facebook.

Inger Fredriksson (C) är gruppledare för Centerpartiet i Katrineholm. Hon har tagit del av inläggen på Stefan Gustafssons vägg och kommenterar dem så här:

‒Jag är förvånad. Jag känner inte Stefan Gustafsson, han har nyligen kommit med som ersättare i kommunfullmäktige för Liberalerna. De sidor som klippen visar, som många är från 2013 och 2015, stämmer inte överens med den bild som jag har av liberalism och som vi står för som gröna liberaler i Centerpartiet. Jag utgår från att Liberalerna i Katrineholm har gjort ett genomtänkt val av toppkandidat för sin lista.

Också Tony Rosendahl (V) har läst inläggen och tycker att det är en tråkig utveckling, om man släpper fram sådana politiker inom L.

‒Det luktar SD lång väg, de här åsikterna, säger han.

Rosendahl tycker bland annat att uttalandet om bärplockare andas klassförakt och har svårt att förstå Gustafssons stöd för lärare som sagt att eleverna suger.

‒En lärare ska ju inte skriva till ungarna att deras läsförståelse suger, jag förstår inte varför man skulle ställa sig bakom en sådan formulering som politiker.

När det gäller inlägget om pensionärer, som beskrivs som glidare, säger Tony Rosendahl att det i och för sig finns en del pensionärer som får ut ganska bra pension.

‒Det finns folk med full ATP från det gamla systemet, som har bättre pensioner än dem som bara har garantipension eller som jobbat deltid. Men man kan inte generalisera och det är vad han gör.