Inför fettisdagen, tisdag den 13 februari, har Kuriren testat semlor. Och det är bara att konstatera: det är en djungel med mängder av varianter. Här är ett urval av de semlor som går att köpa i Katrineholm och Vingåker.

Brödet gillas i både smak och luftighet.

Vaniljsemla

Ica Nära, 15 kr

Artikelbild

Klassisk semla med nytt utseendeHembagarns, 29 krSnygg skuren och med gullig gräddmedaljong på toppen. Fyllningen är den klassiska med grädde och mandelmassa. Grädden gillas unisont, mandelmassan får både ris och ros.

Brödet gillas i både smak och luftighet. God vaniljsmak säger en, var är vaniljsmaken en annan. Flera önskar fyllningen lite sötare. Locket ser "svettigt" ut.

Snygg skuren och med gullig gräddmedaljong

Klassisk semla med nytt utseende

Hembagarns, 29 kr

Snygg skuren och med gullig gräddmedaljong på toppen. Fyllningen är den klassiska med grädde och mandelmassa. Grädden gillas unisont, mandelmassan får både ris och ros.

Artikelbild

WienersemlaHembagarns, 30 krCharmig semla som ser lite hemmagjord ut. Plus med den synliga mandelmassan. Semlan ser frasig och god ut, och smaken lever upp till utseendet. Trevlig!

Bullens frasighet uppskattas

Wienersemla

Ica Maxi, Katrineholm, 45 kr för 2-pack

Artikelbild

VaniljsemlaHembagarns, 27 krTraditionellt utseende med en liten klick vaniljkräm på locket, och mer under grädden. Bra alternativ för den som inte tycker om mandelmassa.

Vinner ingen skönhetstävling, men smaken gillas av de som vill ha mycket mandelmassa. Bullens frasighet uppskattas. Några tycker att semlan är alldeles för söt.

Lagom söt och med god mandelmassa.

Karlsbadersemla

Artikelbild

VaniljsemlaSultans, 27 krFint spritsad och elegant florsockerpudring. Den tydliga kardemummasmaken ger semlan ett lyft. Vaniljkrämen är fluffig men inte så riklig. Mild smak som passar alla?

Sultans, 28 kronor

Stilren semla. Lagom söt och med god mandelmassa. Bra smaker men sammantaget lite intetsägande. Lite mer kardemumma hade varit gott.

Artikelbild

VaniljsemlaBiltema, 15 krNja säger testpanelen om både smak och utseende. Smaken upplevs som lite menlös och mer av marsankrämskaraktär och inte så mycket smak av vanilj.

En räckmacka förklädd till semla

Räksemla

Ica Maxi, 49.90 kr

Artikelbild

WienersemlaSultans, 28 krEn semla att gilla på flera sätt. Ursnygg, distinkt kardemummasmak, underbart god och perfekt avvägda smaker. Osötad grädde får också tummen upp.

En räckmacka förklädd till semla är denna småfranska fylld med skagenröra och toppad med räkor, citron, dill och ett lock. God enligt testpanelen.

Nutella i semlan lämnar testpanelen i två läger; JAAA eller NEEEJ.

Nutellasemla

Artikelbild

VaniljsemlaIca Nära, 15 krBrödet gillas i både smak och luftighet. God vaniljsmak säger en, var är vaniljsmaken en annan. Flera önskar fyllningen lite sötare. Locket ser "svettigt" ut.

Ica Nära, 15 kr

Nutella i semlan lämnar testpanelen i två läger; JAAA eller NEEEJ. Kompakt bulle där JAAA-sägarna önskar mer Nutella medan NEEEJ-sägarna tänker att det är en barnsemla.

Artikelbild

Klassisk semlaBiltema, 15 krEn alltigenom traditionell semla. Utseendet är klassikt, det är mycket smak av kardemumma, rikligt med grädde men mandelmassan upplevs som söt.

Nja säger testpanelen om både smak och utseende

Vaniljsemla

Artikelbild

WienersemlaIca Maxi, Katrineholm, 45 kr för 2-packVinner ingen skönhetstävling, men smaken gillas av de som vill ha mycket mandelmassa. Bullens frasighet uppskattas. Några tycker att semlan är alldeles för söt.

Biltema, 15 kr

Nja säger testpanelen om både smak och utseende. Smaken upplevs som lite menlös och mer av marsankrämskaraktär och inte så mycket smak av vanilj.

Artikelbild

NutellasemlaIca Nära, 15 krNutella i semlan lämnar testpanelen i två läger; JAAA eller NEEEJ. Kompakt bulle där JAAA-sägarna önskar mer Nutella medan NEEEJ-sägarna tänker att det är en barnsemla.

Höga stilpoäng med fin höjd på bullen

Blåbärssemla

Ica Maxi, 35 kr för 2-pack

Artikelbild

VaniljsemlaIca Maxi, 35 kr för 2-packKlassiskt utseende med trekantigt lock. Vaniljkräm som möter grädde är en god kombo. Bra smak på vaniljkrämen som inte är så söt.

Höga stilpoäng med fin höjd på bullen, elegant lock och den svagt lila grädden snyggt spritsad. Däremot är det mer färg än smak av de blå bären.

... det är mycket smak av kardemumma

Artikelbild

Marängsviss-semlaIca Maxi, 45 kr för 2-packSnygg semla med choklad ripplad över och florsocker som inte svettats bort. Fyllning med banan, choklad och gräddkräm (grädde blandat med vaniljkräm). Men var är marängen?

Klassisk semla

Biltema, 15 kr

Artikelbild

RäksemlaIca Maxi, 49.90 krEn räckmacka förklädd till semla är denna småfranska fylld med skagenröra och toppad med räkor, citron, dill och ett lock. God enligt testpanelen.

En alltigenom traditionell semla. Utseendet är klassikt, det är mycket smak av kardemumma, rikligt med grädde men mandelmassan upplevs som söt.

Snygg semla, men var är marängen?

Artikelbild

KarlsbadersemlaSultans, 28 kronorStilren semla. Lagom söt och med god mandelmassa. Bra smaker men sammantaget lite intetsägande. Lite mer kardemumma hade varit gott.

Marängsviss-semla

Ica Maxi, 45 kr för 2-pack

Snygg semla med choklad ripplad över och florsocker som inte svettats bort. Fyllning med banan, choklad och gräddkräm (grädde blandat med vaniljkräm). Men var är marängen?

Vaniljkräm som möter grädde är en god kombo.

Vaniljsemla

Ica Maxi, 35 kr för 2-pack

Klassiskt utseende med trekantigt lock. Vaniljkräm som möter grädde är en god kombo. Bra smak på vaniljkrämen som inte är så söt.

Perfekt avvägda smaker.

Wienersemla

Sultans, 28 kr

En semla att gilla på flera sätt. Ursnygg, distinkt kardemummasmak, underbart god och perfekt avvägda smaker. Osötad grädde får också tummen upp.

Bra alternativ för den som inte tycker om mandelmassa.

Vaniljsemla

Hembagarns, 27 kr

Traditionellt utseende med en liten klick vaniljkräm på locket, och mer under grädden. Bra alternativ för den som inte tycker om mandelmassa.

Mild smak som passar alla?

Vaniljsemla

Sultans, 27 kr

Fint spritsad och elegant florsockerpudring. Den tydliga kardemummasmaken ger semlan ett lyft. Vaniljkrämen är fluffig men inte så riklig. Mild smak som passar alla?

... och smaken lever upp till utseendet

Wienersemla

Hembagarns, 30 kr

Charmig semla som ser lite hemmagjord ut. Plus med den synliga mandelmassan. Semlan ser frasig och god ut, och smaken lever upp till utseendet. Trevlig!