Det var tolv taggade högstadieelever som klev in på Lindengymnasiet under onsdagsmorgonen för att tävla i Kockduellens stadskamp. Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Visita för att få eleverna intresserade av matlagning och av att välja restaurangprogrammet på gymnasiet.

Onsdagens tema var närproducerat och utöver den obligatoriska råvaran köttfärs från Skalltorp stod det niondeklassarna fritt att improvisera för att kittla juryns smaklökar.

Maja Barsesic och hennes lagkamrater från Järvenskolan Södra låg i startgroparna och bestämde sig snabbt för att laga färsbiffar med palsternackskräm.

Artikelbild

Lag från Järvenskolan Södra och Tallås, Kunskapsskolan och Slottsskolan tampades i Kockduellen.

‒Det är väldigt nervöst om vi hinner allt och hur det ska gå. Det är ju annorlunda mot våra vanliga kök, sade hon.

Fredrik Forss är kock och lärare på Lindengymnasiet och han lovordade de unga kockarnas insatser.

‒Det är verkligen kul att se att de har tagit för sig av råvarorna och jag är imponerad av deras förkunskaper!

I juryn satt lokala kockar, bland andra Mariah Lindborg från Statt som själv gick ut från Lindengymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram 2002. Omsorgsfullt smakade hon sig igenom anrättningarna och även hon imponerades av nivån på matlagningen.

Artikelbild

Linnéa Björk, Tindra Bjurhem och Stella Vetro från Kunskapsskolan vann kockduellens stadskamp mellan Vingåker och Katrineholm.

‒Smakerna är över förväntan och de har verkligen tänkt till kring hur tallrikarna ska se ut. Det hade jag inte förväntat mig av elever i årskurs 9, konstaterade hon.

‒Det här ger hopp om framtiden! inflikade Stattkollegan och jurymedlemmen Tobias Eriksson.

När de färdiga tallrikarna presenterades var det tre lag som gjort färsbiffar medan ett fjärde lag valde att servera köttfärsspett.

Det blev till slut Kunskapsskolans lag som gick segrande ur duellen. Färsbiff med rödbeta och parmesan kombinerad med bulgursallad och rotfruktstzatziki föll juryn i smaken och för Stella Vetro, Linnéa Björk och Tindra Bjurhem blev det guldbiljett till riksfinalen den 9 februari i Stockholm. Då tävlar elever från tio olika städer om förstaplatsen och 10 000 kronor till klasskassan.