Sellbergska villan på Djulögatan har legat ute till försäljning hos en mäklare i Katrineholm. Nu är villan såld.

När Gunnar Sellberg avled 2011 testamenterade han villan till Katrineholms hembygdsförening.

‒Vi säljer i huvudsak för att vi inte är fastighetsförvaltare, säger Martin Edgélius, ordförande i Katrineholm-Stora Malms hembygdsförening.

‒Det är väldigt omodernt, ett väldigt opraktiskt hus. Det gå inte att ha någon utställningsverksamhet med människor som går runt där, det lämpar sig inte för det. Då kan vi göra större nytta med de pengar vi får in på försäljningen, på annat sätt, fortsätter han.

Enligt Martin Edgélius skulle pengarna exempelvis kunna användas till att digitalisera hembygdföreningens arkiv.

Kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) har tidigare sagt att kommunen markreserv behöver fyllas på. Därför är han mycket nöjd med köpet.

‒Vi behöver skaffa oss mer mark och det här är ett strategiskt läge, väldigt centralt. Sedan vad det kan tänkas bli, om det blir bostäder eller något annat, det får vi börja diskutera nu, säger han.

‒Hela kvarteret har en utvecklingspotential. Och eftersom kommunen äger all mark, utom den här tomten, så var det ganska givet att det var ett kommunalt intresse att förvärva den, nu när den blev till salu, säger Lars-Herman Larsson, tillförordnad förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

‒Även en liten tomt på 1000 kvadratmeter kan vara en pusselbit, fortsätter han.

Innebär det här att du tror att huset kommer att rivas inom en snar framtid?

‒Inte inom den absolut närmaste framtiden. Någon gång är det nog troligt att den kommer att rivas men vi hinner överväga olika utvecklingsalternativ och det ska göras i lugn och ro, säger Lars-Herman Larsson.

I dag hyr Västra Sörmlands järnvägshistoriska sällskap in sig i huset.

Göran Dahlström är inte främmande för att låta någon använda huset tills kommunen har bestämt vad som ska hända med det.