I februari införde Sverige, som sista EU-land, förbud mot att köra bil med handhållen mobil. Totalt har 31 843 fordon observerats i 42 mätningar på 20 orter runtom i Sverige.

Motormännens Riksförbund är Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Mellan den 4 juni och den 3 juli har förbundet undersökt hur många bilförare som använder handhållen mobil eller annan kommunikationsutrustning under körning. Sammantaget var det 4,2 procent av de undersökta förarna som använde mobilen bakom ratten. Resultatet är en rejäl minskning jämfört med Motormännens tidigare mätningar. År 2016 var motsvarande siffra 7,6 procent och 2012 6,6 procent.

– Det är tydligt att den skärpta lagen från 1 februari har haft effekt. Färre kör med handhållen mobil, jag tror att man tänker en extra gång innan man svarar i luren eller kollar sms:et samtidigt som man kör. Ett antal bilister har åkt fast och bötfällts och det har spridit sig att polisen faktiskt kontrollerar att regeln efterföljs, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Katrineholm är en av de 20 orter där undersökningarna genomförts. Katrineholm intar plats 16 med 6,4 procent.

Gerd Larsson är sekreterare på Motormännen i Katrineholm och ser trots placeringen positivt på utvecklingen jämfört med 2016 års mätning då andelen med blicken på skärmen var 9,5 procent.

– Jag tycker att det var väldigt positivt att se att det har gått så pass mycket framåt. Att reklamen för att inte köra och prata samtidigt verkligen har gått hem. Vid senaste mätningen var det exempelvis många fler lastbilar där föraren pratade i telefon. Det var hårresande, säger Gerd Larsson.

Eskilstunas bilister intar första platsen tillsammans med Östersund. Av 3971 undersökta fordon var det 1,4 procent av förarna i Eskilstuna som använde handhållen mobil.