För författaren Ludmila Hell från Eskilstuna klappar hjärtat lika hårt för Sverige som för sitt hemland Ryssland. Hon föddes bara dagar innan den sovjetiske kosmonauten Aleksej Leonov tog världens första rymdpromenad 1965.

Ludmila Hells föräldrar var båda två rymdingenjörer och lockades till rymdstaden Samara som var navet under rekordårens rymdkapplöpning.

– Mamma var duktig på rymddräkter och de syddes för hand. Vid middagsbordet hemma hos oss samlades astronauter och konstruktörer. Som liten ville jag mest veta hur man går på toa i rymden.

I Ludmila Hells inre bultade dock en konstnärssjäl och hon tecknade och slukade romaner.

Ett intresse hennes far uppmuntrade, men Ludmilas mor tyckte hon skulle satsa på ett "riktigt" yrke. Ludmila Hell utbildade sig till kärnfysiker i Ryssland och arbetade med spionsatelliter, robotar och rymdraketer på State Research Space Center i Samara.

När kärleken förde Ludmila till Sverige 1999 sadlade hon om till läraryrket och hon arbetar i dag som NO-lärare.

Hennes debutbok "Kärlekens ekvation – I universum finns det inga gränser" är en skönlitterär odyssé genom uppväxtens magiska platser och en inre resa till känslolivets djupa oceaner.

– Min bok handlar om den glädje vi bär inombords, den varma vågen av kärlek som sprider sig. Jag har jobbat med boken i fyra, fem år och för mig har det varit en fantastisk resa genom det svenska språket, en resa i hur man uttrycker sig litterärt. Jag ville berätta om det jag bär inom mig, berättade hon.

Under Kulturhuset Ängelns boktipsarlördag tog Ludmila Hell med sina åhörare till hemstaden Samara. Staden har beröringspunkter med Sverige då den svenska ambassaden flyttades dit under andra världskriget. Förra året möttes Ludmilas två hemländer på ett världsomspännande sätt.

– Då hölls kvartsfinalen i fotbolls-VM på nybyggda stadion Cosmos arena och det var en sådan fantastisk stämning. Hela staden var full av svenska supportrar och jag kommer aldrig att glömma känslan.

Under våren fortsätter kulturhuset Ängeln med sitt nya koncept boktipsarlördag och en lördag i månaden bjuds det på boktips och författarbesök.