Söndagens arrangemang är en inofficiell utställning i Katrineholms brukshundklubbs regi. 58 hundar av 34 olika raser samlas på gräsplanen vid Lenatorp. Det råder en lugn och avslappnad stämning.

– Det är bra för de här små hundarna. Det är första gången de är på utställning, berättar uppfödaren Anette Pettersson från Katrineholm om sina två 4,5 månader gamla lhasa apso Max och Ester som snart ska upp på bordet för bedömning.

Båda hundarna ska bli tävlingshundar. Max ska säljas till Ryssland för att tävla där, men Ester blir kvar hos Anette Persson.

Artikelbild

| Anette Pettersson, längst till höger, var på utställningen med sina lhasa apso-valpar Max och Ester. Med i tältet var också hennes dotter Josephine Pettersson med sambo Andreas Björk och deras dotter Lilja Björk, samt Josephines brorsdotter Tyra Pettersson.

– Jag tävlar mycket med mina hundar, det här är bra träning inför det, säger hon.

Domare denna dag är Malin Persson.

– Alla hundar har en rasstandard som man utgår ifrån. Vilka färger som är godkända och vilket bett de får ha, till exempel. Om de inte avviker för mycket från rasstandarden får de ett hederspris, berättar hon.

Får man inget hederspris får man försöka en annan gång, när hunden inte är lika trött eller stressad. Eller när den vuxit till sig och mognat.

Artikelbild

| 5,5 månader gamla rottweilern Aska är på sin första utställning. "Hon ska bli brukshund och är mest här för miljöträningen", berättar matte Erika Lindgren från Laxå.

Olika hundar ska ge olika intryck, berättar Malin Persson.

– En leonberger, som är en tung hund, ska absolut inte se lätt och elegant ut. Den ska ha massa, ett kraftfullt huvud och rejäla ben.

Artikelbild

| Domare Malin Persson tittar och känner på 3-åriga leonbergern Benzo som Kathy Karlsson tagit med sig till utställningen.

Anneli Östlund från Norrköping är på utställningen tillsammans med sin 2,5-åriga papillon Destiny Height's Zappa.

– Vi övar inför en officiell utställning nästa söndag. Vi har tränat hela våren och det går framåt. Vi tycker båda att det är väldigt kul med utställningar, säger hon.