Ett assistansbolag med verksamhet i ett 50-tal städer, varav Katrineholm är en, har kartlagt funktionshindrade potentiella kunder i ett olagligt register. Det skriver Svenska Dagbladet i en granskning. Svenska Dagbladet har tagit del av arbetsmaterial som tillhört en tidigare anställd på assistansbolaget.

Bland annat har assistansbolaget beskrivit personer i registret med kommentarer som "ring absolut inte", "fitta somalier" och "en fitta". Omkring 5000 funktionshindrade ska enligt SvD finnas i registret, ungefär en tredjedel av alla assistansberättigade i landet. Personuppgifterna, som är sekretessbelagda, har assistansföretaget fått via en tidigare anställd på Försäkringskassan, visar kassans egen utredning om händelsen.

Samma person, som läckt uppgifter från Försäkringskassans register, började arbeta för assistansbolaget och fick i uppdrag att ringa runt till personer hon själv läckt uppgifter om, för att försöka värva dem som kunder till företaget. Under sin tid som anställd på Försäkringskassan, fortsätter SvD, gjorde kvinnan också sökningar om 18 olika personers bostadsbidrag, föräldrapenning och underhåll. Kvinnan polisanmäldes och en förundersökning om grovt dataintrång pågår.

Den person som utreder assistansbolaget för Försäkringskassans räkning, Linus Nordenskär, säger till SvD att syftet med Lagen om valfrihet, Lov, syftade till att brukarna själva skulle få välja vilken assistent de ville ha, inte att de skulle bli jagade av oseriösa aktörer. Nordenskär säger vidare att Försäkringskassan sett flera fall där assistansbolag kontaktat funktionshindrade i värvningssyfte på olämpliga sätt, men att listorna med nedsättande kommentarer var nya för dem. Linus Nordenskär konstaterar att det råder intensiva värvningsförsök av assistansbolagen, bland funktionshindrade personer.

När assistansbolagets metoder blev kända anmäldes de av Försäkringskassan till Ivo, inspektionen för vård och omsorg.