Inget människorättspris till Katrineholm

Det blev inget pris till Göran Dahlström och Katrineholm för kommunens arbete med hbtq-utbildningar.

Katrineholm var nominerat för kommunens arbete med hbtq-frågor.

Katrineholm var nominerat för kommunens arbete med hbtq-frågor.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Katrineholms kommun2019-12-05 11:43

Som tidningen har berättat tidigare, var Katrineholm och kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) nominerad till Innovation in politics awards inom kategorin mänskliga rättigheter. Innovation in politics awards är en europeisk demokratiutmärkelse som vill visa på politik som stärker människors rättigheter.

Kommunen var nominerad för det arbete som gjorts med att utbilda samtliga kommunanställda i hbtq-frågor och att hbtq-certifiera hela kommunen.

På onsdag var det dags för prisutdelning i Berlin. På plats i den tyska huvudstaden för att representera Katrineholm var utvecklingsledaren Johan Nygren och kommunstrategen Henrik Skogberg.

De fick inte ta med sig något pris hem. Vinnare i kategorin mänskliga rättigheter blev i stället det tyska projektet "Safe harbours" som organisationen Seebrücke står bakom. Seebrücke kräver bland annat att kriminaliseringen av dem som räddar flyktingar i sjönöd i Medelhavet upphör och att det skapas säkra flyktvägar till Europa. Initiativet samlar 70 tyska kommuner och städer. Projektet utvecklar det lokala flyktingmottagandet.

Henrik Skogberg tycker att resan till Berlin var givande, även om Katrineholm blev utan pris. Under konferensen fick Katrineholm presentera sitt projekt och omvänt ta del av vad de andra nominerade i kategorin mänskliga rättigheter gjort.

– Många var väldigt nyfikna på vårt projekt, säger han.

Med sig hem till Katrineholm har han beskrivningar av de övriga nominerades arbeten och nya kontakter, konstaterar Skogberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!