I domen som avkunnades i Nyköpings tingsrätt i tisdags, frikänns Adnan Rostam Mzori för anklagelserna om anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, handgranaten som kastades mot Katrineholms polishus under nyårsnatten 2016/17. Rätten skriver, att anklagelserna mot Mzori i huvudsak kommer från nu morddömde Arnauld Arakaza och att hans uppgifter har begränsat bevisvärde.

I polishuset var frikännandet inte helt oväntat.

– Varken jag eller någon annan hade stora förhoppningar om att det skulle bli fällande dom. Vi förstod svårigheten i att kunna styrka brottet, säger Anders Gölevik, lokalpolisområdeschef.

Han tror inte heller att fällande dom hade påverkat påföljden för mord, 14 års fängelse, särskilt mycket och tycker inte att de anställda uttryckt någon särskild oro efter den friande domen, med tanke på att en eventuell annan gärningsman skulle kunna vara på fri fot.

– Nej, jag har inte uppfattat oro hos dem jag pratat med.

Under rättegången framkom det, att Mzori åtminstone tidigare haft konflikter med ett par poliser i Katrineholm, som han tyckte stoppade honom alltför ofta. Arnauld Arakaza hävdade, att handgranatsattacken var en hämnd mot dessa två.

– När det blev känt att det skulle ha varit hämnd blev det reaktioner på det, helt klart. Det är vårt jobb att stoppa folk, men det får inte bli sådana här konsekvenser. Det är ju helt klarlagt att de här två och de flesta av de andra som dömts är kriminella personer. Det är vårt jobb att störa dem, säger Anders Gölevik.