Inga planer för förfallen skamfläck

"Få bort skamfläcken", tycker en insändarskribent. Men kommunen har inga planer för det gamla gatuköket som står och förfaller på Oppundavägen.

Det gamla gatuköket på Oppundavägen står och förfaller, men kommunen kan inte göra något åt det förrän detaljplanen har ändrats.

Det gamla gatuköket på Oppundavägen står och förfaller, men kommunen kan inte göra något åt det förrän detaljplanen har ändrats.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholms kommun2019-11-12 21:08

För 14 år sedan stängdes Pizzeria Sport. I dag står lokalen på Oppundavägen, precis intill Nordanåsbron, förfallen.

I en insändare i Katrineholms-Kuriren nyligen skrev signaturen f.p: "När det ändå byggs och förnyas i hela Katrineholm varför inte ta itu med det där gamla gatuköket. [...] Se till att få bort skamfläcken som många ser när de åker igenom Katrineholm."

Men på kommunen finns inga konkreta planer på vad som ska hända med varken gatuköket, det intilliggande hyreshuset eller området omkring.

– För två år sedan tittade vi på om vi kunde köpa in gatuköket och hyreshuset, men kommunen har ingen rätt att köpa en fastighet rakt av, utan att fastighetsägaren är med på det. Det är lite komplicerat eftersom gatuköket och hyreshuset har olika ägare, säger Mats Lundevaller, mark- och exploateringschef på Katrineholms kommun.

Det blev inget köp 2017, och ser inte ut att bli det den närmaste tiden heller. För att kommunen ska kunna expropriera fastigheten, alltså tvinga ägaren att sälja den, krävs att detaljplanen ändras till att omfatta något annat än bostäder.

– Då kan kommunen köpa in fastigheten till ett värderat marknadspris, säger Lundevaller.

Men i dag finns inga konkreta planer på att ändra detaljplanen.

– Vi måste veta vad vi vill göra med området. Det är för litet för att lägga resurser på just nu för kommunen. 

Så tills vidare får gatuköket stå och förfalla.

– Tyvärr får det stå som det är, säger Mats Lundevaller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!