I det nybyggda hyreshuset Hästen på Vasavägen kostar det 1 650 kronor per kvadratmeter och år att hyra. Det innebär att en trea på 70 kvadrat kostar 9 625 kronor i månaden att hyra.

– Det bygger på en kalkyl där vi går minus i fem år, plus i fem år och är på noll om tio år, säger Ingmar Eriksson, vd för kommunala KFAB, som äger huset.

I faktabanken hurvibor.se, som drivs av Hyresgästföreningen, kan man se att genomsnittshyran för en trea på 70 kvadratmeter i Katrineholm är 5 740 kronor i månaden. Riksgenomsnittet är 6 230 kronor i månaden. Generellt sett är hyresrätter i miljonprogrammet, byggda under 1960 och -70-talen, billigast och nyproduktion dyrast. För treor i de mest centrala kvarteren i Katrineholm, från Fabriksgatan till Linnévägen, är snitthyran 8 341 kronor i månaden, enligt Skatteverket.

Men det är inte dyrare i Katrineholm, än på andra håll.

– Enkla svaret är att det inte är dyrare i Katrineholm än på andra orter. Vi från hyresgästföreningen tycker givetvis att höga hyror är icke önskvärda, men det blir generellt högre hyror i nyproduktion, säger Erik Anfält, som är förhandlare för hyresgästföreningen.

Byggföretaget Tegelstaden har byggt många nya hyreshus i Katrineholm de senaste åren. Mats Tegelstaden, vice vd, säger att även om räntorna är låga skjuter byggkostnaderna i höjden.

– Vi har världens konjunktur just nu. Alla underentreprenörer kostar mer, materialpriserna går upp. Även om vi har väldigt snäll ränta nu sticker allt iväg.

Många bestämmelser gör också att priserna stiger.

– Det är väldiga krav på nyproduktion, höga ljudkrav och krav på isolering. Kraven är bra, men det blir kostsamt.

Nyproduktion kan aldrig komma ner i nivå med snitthyran, men Mats Tegelstaden tycker ändå inte att det handlar om astronomiska summor. För en del, kanske främst inflyttare från dyrare städer, är det billigt i Katrineholm.

– Vi sålde en fin bostadsrätt till ett par från Bromma. De trodde nästan att vi skojade när vi sa vad den kostade, säger han.