Läkaren hade ett konsultuppdrag på en vårdcentral i Katrineholms kommun. Vårdcentralen valde att avsluta uppdraget i slutet av maj och anmälde honom till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Enligt anmälan ska läkaren ha uttalat sig oacceptabelt till en patient. Han ska ha kallat Försäkringskassan för idioter och sagt "Bättre bli sjukpensionär. Få pengar men inte jobba, bli det."

Läkaren ska också ha skrivit ut fel läkemedel och blandat ihop patienter vid dokumentationen. Hans journalföring ska ha varit undermålig. Vårdcentralen bedömde att läkaren saknar nödvändig kompetens, har svårt att samarbeta och är en patientfara.

Företaget som hyrde ut läkaren berättar att de avbröt samarbetet med läkaren efter det som hänt i Katrineholm. Enligt företaget hade läkaren bra omdömen och referenser. Uppdraget i Katrineholm ska ha gällt två månader men avslutats efter två till tre veckor.

Tidningen har kontaktat läkaren som menar att vårdcentralen i Katrineholms kommun var den mest stressiga han har jobbat på. Han hann inte diktera in dokumentationen efter varje patient utan fick vänta till slutet av dagen.

– Jag vet inte om det blev fel när jag dikterade men det kan hända, säger han.

Läkaren menar att patienten ifråga provocerade honom. Han menar att patienten ville bli sjukskriven.

– Tänk logiskt, om jag tyckte det var bättre att bli sjukpensionär skulle jag också bli det, säger läkaren.

Läkaren jobbar på en vårdcentral i ett annat län. För omkring tio år sedan fick han en utmärkelse, då beskrevs han som en läkare som skämtade med sina patienter på ett hjärtligt sätt, exempelvis bjöd en äldre dam till krogen, vilket patienterna uppskattade.