Hus för reservkraft byggs vid akuten

En ny reservkraftstation ska byggas vid Kullbergska sjukhuset. Nybygget innebär att ett mindre antal parkeringsplatser försvinner.

Ett antal parkeringsplatser intill Akutens entré försvinner i och med nybygget.

Ett antal parkeringsplatser intill Akutens entré försvinner i och med nybygget.

Foto: Carina Bergius

Katrineholms kommun2019-10-16 16:25

Byggstarten av den nya reservkraftstationen är planerat till februari nästa år.  

–  Vi behöver höja kapaciteten för reservkraften i samband med att vi utökar ytan. Dessutom behöver reservkraften moderniseras, säger Per Heidenfors, chef för fastighetsförvaltningen på Region Sörmland.

Den nya byggnaden kommer att innehålla två stycken dieselgeneratorer som ger sjukhuset reservel om strömavbrott skulle uppstå.

Den nya byggnaden ska ligga nordväst om entrén till akuten, utmed Floragatan, på den plats där det i dag finns en mindre parkeringsplats. 

Mellan Floragatan och den nya byggnaden planeras även en uppställningsyta för en tankbil. Fasadbeklädnaden blir gult tegel. 

–  Dagens reservkraft är placerad vid parkeringen i anslutning till Sveaparken och består av två dieselgeneratorer, men kapaciteten i dag räcker endast till favoriserad el, säger Per Heidenfors.

Det innebär att kraften fördelas till utvalda punkter eller uttag.

Enligt Per Heidenfors har det förekommit en del synpunkter om att parkeringsplatserna försvinner. 

–  Men de har varit relativt få. Vi har byggt en tillfällig parkering i sjukhusparken för att ersätta de platser som försvinner, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!