Beslutet att bli vegetarian var bara det första av många som alla bottnat i Rue Lindkvists rättvisepatos.

– Det är inte hållbart att äta så mycket kött som vi gör idag.

Hennes politiska engagemang följer samma rättvisetänkande och det var också Vänsterpartiets fördelningspolitik som avgjorde hennes val av parti.

Artikelbild

Det var Vänsterpartiets program för att stärka det sociala nätverket kring de svaga i samhället som avgjorde när Rue Lindkvist började engagera sig politiskt.

– Fast när jag var yngre lockades jag av de liberala tankarna om valfrihet.

Men valfrihet förutsätter också att det finns ett socialt nätverk som kan fånga upp dem som ändå behöver samhällets stöd.

– Det hittade jag hos Vänsterpartiet, förklarar Rue Lindkvist.

Hon blev medlem i partiet 2010, men blev inte aktiv förrän i valrörelsen 2014. I dag arbetar hon aktivt inom Vänsterpartiet Katrineholm och är ledamot i valnämnden. Däremot siktar hon inte på några nya, tunga politiska uppdrag under nästa mandatperiod.

– Nej, och det är av det enkla skälet att jag inte är säker på att jag skulle orka med det psykiskt.

Jag har aldrig känt mig hemma i den traditionella könsrollen

Rue Lindkvist har alltid varit öppen med att hon ända sedan tonåren periodvis drabbats av psykisk ohälsa. Det har bland annat fått till följd att hon tvingats avstå från tonårsdrömmen att bli socionom.

– Jag tror helt enkelt inte att jag skulle ha orkat med flera års högskolestudier.

Istället arbetar hon i dag halvtid som hotellreceptionist, ett arbete hon trivs med.

– Det är omväxlande, man får träffa många människor. Jag trodde inte att det var så många som bodde på hotell i Katrineholm.

Men efter ett arbetspass är orken slut och Rue Lindkvist måste sova för att samla nya krafter. Det blir inte mycket tid över till politiska uppdrag.

Däremot låter inte Rue Lindkvist bristen på ork hindra engagemang på andra sätt. Till exempel för människors rätt att vara sig själva, utan att hindras av könsroller. Själv vill hon definiera sig som icke-binär.

– Jag har aldrig känt mig hemma i den traditionella könsrollen. Jag vill vara könlös, eftersom kön och sexualitet är så rörligt och kan variera över tid. När jag var barn trodde jag att jag var en liten pojke.

Det är dags att prata ideologier igen, inte bara vad vi ska göra utan också hur det ska ske

När Rue Lindkvist för några år sedan bytte namn var det en följd av samma övertygelse.

– Rue är könsneutralt, det kan både pojkar och flickor heta.

Enligt de senaste opinionsundersökningarna är Vänsterpartiet ett av de partier som får ett växande väljarstöd. Rue Lindkvist är inte helt förvånad.

– Det är dags att prata ideologier igen, inte bara vad vi ska göra utan också hur det ska ske. Till exempel vill vi i Vänsterpartiet ha högre skatt för höginkomsttagare. Men vi måste också vara tydliga med att pengarna ska gå till att stärka det sociala nätverket.

– Samhället ska kompensera dem som inte drog livets vinstlott.