Carina Lloyd ger snabba besked och återkopplar alltid. Det är ett omdöme som hon får av en Katrineholmsföretagare. Magnus Österberg, fastighetschef på Kiab, vidimerar den åsikten och tillägger att Lloyd har grepp om både kommunala och privata lokaler som är lediga.

Ursprungligen kommer Lloyd från Katrineholm men ganska snart efter skolan, samhällsvetarprogrammet och ett år på Kjesäter drog hon till Stockholm. Det var jobb på Elfa radio och television som lockade, med ett inköparjobb riktat mot tyska marknaden.

– Väl i Stockholm behövde jag aldrig söka jobb, erbjudanden kom från andra. Efter Elfa blev det Luxor, därefter hamnade jag på Ericsson och allt handlade om datorer. När högsta chefen på Ericsson där jag arbetade försvann till SJ för att bygga upp godshanteringen följde jag med som assistent. Där fick jag vara med och bygga upp det som i dag är Green Cargo. I samband med det minskades personalen med nästan hälften och gamla SJ övergick i en ny organisationsform. Det var en otroligt spännande tid. Därifrån gick jag till Svelast och arbetade några år som informatör, berättar Carina Lloyd.

Hur kom det sig att du kom tillbaka till Katrineholm?

– Det var när barnen började bli större som jag och min man ville byta miljö till den mindre staden igen. Väl i Katrineholm fick jag arbete på KTS som marknadsförare, i Stockholm hade jag gått på IHM och utbildat mig. I Stockholm var det lätt att få likvärdiga arbeten, i Katrineholm är det betydligt svårare. Det var när jag arbetade inom skolan med APU för att få ut elever på arbetsplatser som jag började knyta kontakter med näringslivet. 2004, under Camilla Littorin, började jag arbeta med näringsutvecklingsfrågor. Det var en rolig tid, hon hade ett bra tänk.

När blev du företagslots?

– 2006 kompletterades arbetsuppgifterna med arbetet som näringslivslots med uppdraget att förenkla för företagare och skapa rakare, enklare vägar genom kommunens organisation. Jag var med och startade upp Katrineholms logistikcentrum.

Får du den respekt som du ska ha i den här manliga världen?

– Ja, speciellt i Stockholm. Där var det helt naturligt. I Katrineholm får jag visa mer vad jag kan och går för, men det går bra. Det är svårt att förklara skillnaderna men det går snabbare att göra karriär i en storstad än en småstad som Katrineholm.

Vad ger dig tillfredställelse i jobbet?

– Det är mycket, men framför allt är det att skapa mötesplatser för företagare. Jag var med och skapade Morgonsoffan tillsammans med Harriet Nilsson och Suzan Östman Bäckman. Nu skulle jag vilja att det gick att skapa en mötesplats där nyföretagare fritt kunde komma och utnyttja internet med mera, en arena att starta sitt företagande på i en kreativ miljö där man kan betala efter en trappa som hjälp in i företagandet.

Nu ska du flytta från Ava-huset till Gröna kulle och jobba nära nya näringslivschefen Stefan Toll. Det blir en bit bort från stadsbyggnadsenheten, blir det bra?

– Det ska funka. Allt sker via dator eller telefon, så var man sitter har inte så stor betydelse.