För drygt två år sedan blev Sarah Larsson vegan. Nu är hon djurrättsaktivist, med fokus på kycklingar.

– Det blev så för att jag bor nära Kronfågel slakteri i Valla. Det är jobbigt att varje dag se när lastbilarna lämnar tusentals kycklingar som går till slakt. Jag blev vegan för jag vill inte längre vara med och bidra till djurs lidande.

Hon menar att det är ett beslut som har växt fram. Katrineholms Chicken Save är en undergrupp till organisationen The Save Movement och bildades under första manifestationen utanför Kronfågels slakteri i mitten av april i år. Då var cirka 18 personer på plats.

– Vi vill gärna ha en dialog med slakterier och få komma på studiebesök, men det har inte skett hittills i Katrineholm.

Manifestationerna är dels för att finnas där för djuren men också för att göra fler uppmärksamma på hur slaktkycklingar har det.

– Den här gruppen går tysta, fredliga manifestationer utanför slakterier. Vi gör det för att visa solidaritet med djuren i deras sista tid i livet.

För Sarah Larsson har ordet aktivism inte en negativ klang utan handlar mer om att visa en ståndpunkt.

– För mig betyder det att man visar att man tycker något är fel.

När lastbilen med kycklingtransporten körde i diket i Baggetorp nyligen var Sarah Larsson på semester. Men hon hade vänner som var där.

– Det hade gått hål i lastbilen och det fanns kycklingar som hade tagit sig ut. Mina vänner bad att få rädda dessa men nekades. De är inte värda någonting som individer hos producenterna.

Vad kan man göra om man vill bidra men inte bli vegan?

– Ät vegetariskt så ofta du kan. Det gör skillnad vad den enskilde väljer att lägga på sin tallrik. Kom gärna också på våra manifestationer och visa ditt stöd.