‒Det här är det allra största vi har gjort, säger Johannes Safar, aktiv medlem och kassör i "Syrisk-Ortodoxa ungdomsförbundet", Souf, som på lördagen invigde sin nya gård, skolan i Flodafors.

Tidningen har tidigare berättat att det kristna ungdomsförbundet tagit över den gamla skolbyggnaden i Flodafors, men på lördagen var det alltså dags för ärkebiskopen Julios Abdualahad Shabo att klippa det röda bandet under sång.

‒Han sa att han hoppas att gården ska ge god nytta åt barn och ungdomar i det här fina landet, säger Isa Isa, också aktiv i Souf, bland annat med sådant som lokalbokningar.

Artikelbild

Floda skolas gårdsplan var full av folk vid invigningen.

Souf har omkring 4000 registrerade medlemmar, på 23 orter mellan Värnamo och Märsta. Många syrisk-ortodoxa kristna bor i och runt Södertälje, men förbundet tycker att Katrineholm ligger bra till för alla.

‒Vi ska ha kursgård och ha daglig barn- och ungdomsverksamhet. Hittills har vi alltid hyrt lokaler, men det blir stor skillnad att ha eget, vi blir inte så beroende, säger Isa Isa.

Förbundet ordnar verksamhet och läger för barn från fem år upp till 30 år.

‒Vill de spela fotboll spelar vi fotboll. Vill de åka på resa åker vi på resor. Men vi försöker alltid få med det kristna perspektivet, säger Isa Isa.

Marin Danho och Lina Chamoun från Linköping har kommit på invigningen. De är aktiva i förbundet och föräldrar till unga som är medlemmar.

‒Idag är våra unga med scouterna, så de är inte här. Men vi hoppas att de ska vara med här på aktiviteter senare, säger de.

Till invigningen kom Soufs styrelse, samt kyrkostyrelsen och inbjudna, sammanlagt omkring 120 personer. Men i framtiden vill Souf gärna bjuda in både unga från andra kyrkor och från lokalbefolkningen.

‒Dörrarna är alltid öppna, säger Isa Isa och Johannes Safar.

Det är en hel del jobb innan Flodafors skola kan fungera som lägergård.

‒Det är jättemycket jobb. Det är slitage, vi har inte ens hunnit gå igenom allt. Vi måste jobba ideellt, det finns inte resurser till att ta in ett byggföretag som gör det, säger Johannes Safar.