Servicehuset Igelkottens innergård var på torsdagen fylld med besökare på Festival för mogna. Ett av alla informationsbord i trängseln var klätt i en regnbågsflagga. Här satt representanter för nystartade RFSL Katrineholm och delade ut broschyrer och pratade med besökarna.

– Vi vill synas och visa att vi finns här även för de äldre som inte passar in i normen, säger Catherine Hoinard.

Hon vittnar om att det fortfarande kan vara tufft för homosexuella att exempelvis gå hand i hand på stan i Katrineholm, men att klimatet blivit mycket mer öppet på bara några år.

Artikelbild

| Catherine Hoinard pratar med besökarna Else Nyman och Birgit Jangland på Festival för mogna.

– Jag jobbar själv inom hemtjänsten och förra året hbtq-certifierades hela kommunen. Det har gjort jättestor skillnad inom till exempel vården. Katrineholm Pride har också betytt mycket, säger hon.

Emelie Olsson var en av dem som startade RFSL i Katrineholm förra året. Hon tror att föreningens närvaro på festivalen kan ha stor betydelse.

– Många har levt hela livet i hemlighet. När de ser oss här kanske de inte ens tar en broschyr, men när de kommer hem tar de själva reda på information när de vet att vi finns, säger hon.

En som kommer fram till bordet för att prata är Margareta Frisell. Hon beskriver sig som en stolt mamma till en homosexuell dotter.

Artikelbild

| Emelie Olsson, Catherine Hoinard och Margareta Frisell.

– När hon föddes 1973 var hon "sjuk". Innan dess var det till och med kriminellt, säger hon, och syftar på att homosexualitet ströks ur sjukdomsregistret 1979. Fram till 1944 var sexuellt umgänge mellan vuxna av samma kön illegalt.

Margareta Frisell menar att utvecklingen går i rätt riktning nu, men att det har varit kämpigt.

Artikelbild

| RFSL:s bord på Festival för mogna.

– Framför allt inom kyrkan. När min dotter var yngre ville de bota henne med förbön.

Emelie Olsson vittnar om att responsen varit positiv under dagen.

Artikelbild

| Catherine Hoinard pryder sin hatt med en mängd färggranna nålar.

– Många äldre säger "åh, vad bra att ni är här". En jag pratade med nyss skulle gå i prideparaden också.