Inom loppet av en halvtimme var mer än hälften av kassarna slut.

– Efterfrågan är stor. Där väntade folk utanför redan innan vi öppnat, säger Anita Blidh.

– Det visar att det finns behövande också här, säger Margareta Hydén föga överraskad.

Artikelbild

Kenneth Lundström tog hjälp av Matakuten sedan han fått nej av socialförvaltningen till en rekvisition att handla mat för, uppgav han. "Det är bra att de öppnar här också", sa han om föreningens expansion till Katrineholm.

De bär blå tröjor med gula ”Matakuten”-tryck och är drivande bakom föreningen som fram till nu endast haft verksamhet i Vingåker.

– När vi frågade runt bland matbutikerna efter frukt och grönt till Vingåker fick vi till svar att vi får ännu mer när vi kommer till Katrineholm. Det har sporrat oss, säger Hydén.

När Matakuten öppnade sin sociala hjälpverksamhet i Katrineholm provtjöt Hesa Fredriks ”Viktigt meddelande till allmänheten” passande över stan och centrumkyrkan.

Här har Equmenias lokala styrelse öppnat sitt hjärta och sina lokaler så att behövande två dagar i veckan ska kunna gå hit och få en kasse med livsmedel.

– Det är bra, det behövs. Det finns många som är fattiga här, säger Kenneth Lundström som sökte Matakutens hjälp efter tips från socialförvaltningen.

Han tog tacksamt emot en påse med matbröd, en tårtbit och en förpackning med korv.

Verksamheten är ideell och syftar till att hjälpa utsatta människor och samtidigt bidra till minskat matsvinn. Lokala butiker skänker överblivna livsmedel som är fullt ätliga men som annars skulle gå till spillo.

Bröd, grönsaker, frukt och ägg är basvaror, ibland kompletterade med mejeri- och charkuterivaror. Allt delas ut gratis och privatpersoner är också välkomna att bidra.

– Vi tar gärna emot frukt från folks trädgårdar, säger Hydén.

Föreningens dröm är att kunna ha Matakuten öppen dagligen. Men då krävs sponsorhjälp med en central lokal och en skåpbil att hämta livsmedel med. Egentligen är det ”för jäkligt” att Matakuten alls ska behövas, medger Blidh och Hydén. Samtidigt värmer det att kunna göra gott för barnfamiljer, fattigpensionärer och andra som har svårt att få pengarna att räcka, säger de.

– Jag blir själv pensionär snart och förlorar 10 000 i månaden. Då blir jag också fattig, reflekterar Hydén.