Idag håller kommunens sommarverksamhet Skapande dockteater till vid Högsjö badplats. I gassande solsken står en färggrann teaterkuliss. Än så länge har inte så många barn hunnit komma.

Syftet med skapande dockteater är att barn i alla åldrar i Vingåker kommun ska kunna ha ett aktivt och stimulerande sommarlov. Tanken är också att skapa en plats där barn och föräldrar får umgås och ha en social gemenskap tillsammans med andra.

– Idag är det rätt lugnt men i går var de över 30 barn på plats, då var vi i ett bostadsområde vid Hjortgränd, säger Tiina Rokka, pedagog.

Skapande dockteater genomförs för andra året i rad för sommarlovspengar från regeringen. Verksamheten turnerar runt på olika platser för att nå ut till barn i alla kommundelar.

Under ett parasoll står ett stort bord översållat med tygbitar, garn, tejp och piprensare.

– Guldtejp är populärt. Vi använder vanliga och enkla material som man kan förvandla till allt möjligt, säger Tiina Rokka. Hon visar hur man med två tygbitar och några enkla grepp kan skapa en mjuk liten docka.

Varje dag anordnas fika för alla som vill ha.

– Vi har märkt att vår fikastund är viktig för barnen. Vi sitter alla tillsammans och pratar med varandra, det uppskattas mycket, säger Tiina Rokka.

Till Skapande dockteater kommer både barn och föräldrar och också en del nyanlända. Många av de nyanlända barnen saknar sommaraktivteter.

– När de spelar teater får de använda sina egna historier och försöka uttrycka vad de upplevt. De får samtidigt träna på svenska och även fast de inte kan så många ord är det viktigt att de ändå försöker, säger Abeer Zerik, pedagog.

– På onsdag ska vi ha en utställning med barnens dockor på invigningen av Tennisparken, säger Tiina Rokka.