‒Vi har följt utvecklingen av Swish, det finns ett jätteintresse och det är klart att tjänsten är en bidragande orsak till att fler väljer att handla med mobilappar i stället för med kontanter, säger, Hans Tjernström.

Han tror att betalappar kommer bli allt mer etablerade och mer relevanta i den fysiska handeln i framtiden.

‒Vi välkomnar den utvecklingen och ser möjligheter i den att interagera olika lösningar som ger kunderna bättre service.

Kontanter är en kostnad för många butiker och ganska besvärligt, en faktor som är lätt att glömma bort, och därmed är utvecklingen något som handeln välkomnar, tror Hans Tjernström.

Men det innebär inte att handeln är på väg att bli helt kontantfri än, menar han.

‒Allt fler delar i samhället går över till att bli kontantfria. Men handeln är fortfarande en plats där kontanter accepteras i stor utsträckning och det är ett uttryck för att handeln måste lyssna på sin kund. Vi vet att det finns kunder som vill handla med kontanter, som kanske tycker att det är svårt att hantera tekniken och i takt med att kunderna kommer och vill ha möjlighet till kontantbetalning kommer handeln fortsätta erbjuda det. Det är väldigt viktigt att gå i takt med sina kunder.

I takt med att fler använder mobilappar som betalsätt ser Joakim von Braun, säkerhetsrådgivare och IT-expert inga större säkerhetshot när det gäller själva betaltjänsterna.

Däremot tror han att det blir allt viktigare att skydda telefonen i sig.

‒Det viktiga är att hålla koll på sin mobil, säger han.

Förr i tiden, när en telefon var mest en adressbok, var det inte så farligt om man tappade bort den eller blev bestulen. Men nuförtiden, när vi har så mycket information och olika tjänster på telefonen har den också blivit mycket mer värdefull, påpekar Joakim von Braun.

Generellt gäller det att ha ett bra lösenord och fysisk kontroll över sin telefon, råder han.

‒Ett bra lösenord och en fysisk kontroll på mobilen är viktigt. Konstruera gärna lite längre, mer komplicerade lösenord, säger han vidare.

Elisabeth Åström, som jobbar med bedrägerier hos polisen i Sörmland manar till försiktighet när det gäller att swisha betalningar vid nätköp, eftersom det finns en risk att bli lurad vid affärer på till exempel andrahandsmarknaden eller via sociala medier.

‒Det är inte Swish i sig som är problemet utan internetbedrägerier, folk betalar till exempel handpenning för en vara och blir lurade, får ingen vara. Man hittar ett klipp, swishar över betalningen, men blir lurad, det är det här klassiska.

Hennes råd är enkla:

‒Betala inte för en vara innan du har den fysiskt, så enkelt är det.