Efter auditions i Stockholm, Göteborg och Helsingborg gick 40 deltagare vidare till kvalvecka i det populära tv-programmet Sveriges mästerkock som sänds på TV4. En av de lyckliga som fick en guldbiljett var Harriet Nilsson, försäljningschef på Ica Maxi i Katrineholm. Då serverade hon en saffransdoftande fisksoppa med torskrygg, fröjalax och räkor.

Deltagarnas kvalvecka visas på onsdag och torsdag. 40 utvalda ska bli tolv finalister. På menyn står bland annat smörgåstårta, lök och falukorv, och rullader med personlig prägel.

– De som deltog i Gävle var en härlig samling människor och väldigt duktiga kockar. Vi hade en jättefin sammanhållning, säger Harriet Nilsson.

Även om inte Harriet Nilsson har några kockdrömmar har hon vinnarskalle. Med sig till kvalveckan, som spelades in i Gävle, har hon en kärlek till maten och en ambition att göra mat som är både god och nyttig.

– Färdiga köttbullar gåt fetbort hemma hos mig, och dieter. Vi behöver rätt typ av bränsle och näring för att må bra. Det behöver inte ta så lång tid att laga bra mat.

Som exempel tar Harriet Nilsson rotfrukter, grönsaker och kål som går fort att tillaga. Och så gillar hon fisk.

– Fisk går jättefort att laga. En torskrygg eller laxskiva tar bara några minuter.

Hon konstaterar att även en färdigrätt ofta tar längre tid att tina i mikron.

– Många väljer snabba, enkla lösningar, och ser inte alternativen. Det är lite det jag ser, och vill ge alternativ.

– Just nu är det jättepoppis med blomkålsris, och många köper det färdigt. Men det är bara att riva blomkål och slänga ner det i kokande vatten några sekunder.

Ibland tycker hon att vi, konsumenterna, luras att tro att saker är svårare än vad de egentligen är.

– Alla kan laga bra mat, det behöver inte vara svårt, och det blir oftast billigare att laga från grunden. Och det behöver inte vara makaroner och korv.

Harriet Nilsson gillar att prova nya smaker, improvisera, och få ihop det.

– Absolut roligast är att öppna kylen när det är halvtomt, och försöka göra något av det lilla som finns. Jag är ingen receptmänniska.

Maten finns där hela tiden. Hon funderar på vad som ska testas, villka smaker som borde funka ihop.

– Min man Timo är också duktig i köket, vi inspirerar och sporrar varandra.

Om sin medverkan i Sveriges mästerkock säger Harriet Nilsson att hon fått ett kvitto på att hon kan laga mat.