Gossip girl-kontot är nu nedstängt

På torsdagseftermiddagen meddelade Järvenskolans rektor att det senaste skvallerkontot på Snapchat är stängt.

Kontot "Gossip girl" är nu nedstängt.

Kontot "Gossip girl" är nu nedstängt.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Katrineholms kommun2019-11-07 17:29

I veckan har tidningen rapporterat om inlägg i appen Snapchat, där skvaller och fejkade rykten om både lärare och elever publicerats av användaren "Gossip girl". 

– Det är en person eller flera som skjuter vilt omkring sig. Det är mycket allvarligt, sa Magdalena Nordin, Järvenskolans rektor, på onsdagen. 

Men på torsdagseftermiddagen kunde Norin meddela vårdnadshavare och elever att kontot stängts. 

"Vi har nu lyckats få bukt med det anonyma kontot "Gossip girl": kontot är nu nedstängt och avslutat. Nödvändiga åtgärder gentemot kontoinnhavaren är vidtagna och ärendet har överlämnats till polisen."

– Jag kan inte gå in på hur, eftersom det är ett polisärende. Men vi fick bukt med det, det känns viktigt att berätta, säger hon.

I början av höstterminen fanns ett liknande konto, som spred rykten om namngivna elever.

– Klart är att kränkningar på nätet är vanligt förekommande, inte bara bland ungdomar. Även vuxna ägnar sig åt nätkränkningar. Det här var så extremt eftersom så många blev utpekade med namn. Det är skvaller som gått överstyr, säger Magdalena Norin.

Magdalena Norin ser dock kontona som en ingång för föräldrar att diskutera med sina ungdomar.

– Att börja diskutera vad nätet spelar för roll och vilken publicitet det får, när man skriver något som man kanske tror att bara några få ska läsa. Man behöver ta den diskussionen med sina barn, och skolan behöver ta diskussionen. Det är lika kränkande att skriva något som att säga det rakt ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!