Det var vid 20.15-tiden på måndagen som olyckan inträffade på väg 55/57, i riktning från Katrineholm mot Valla.

På vägavsnittet bortom av- och påfarten till Sågmon pågick ett asfalteringsarbete. Hastigheten på platsen var därför sänkt till 30 km/h.

Strax före kollisionen hade en flaggvakt stoppat den östergående trafiken. Två bilar stod i kön och väntade när en tredje körde in i den närmaste bilen. Den kastades i sin tur in i bilen längst fram i kön.

Kraften var hård – bilen vars förare inte hann bromsa in i tid blev kraftigt demolerad i fronten. Personbilen som han körde in i fick också stora plåtskador.

Totalt var sex personer inblandade i olyckan. Fyra av dem fick föras till sjukhus med ambulans. En av personerna satt som förare i en av de påkörda bilarna. Omfattningen på skadorna var okända när hen fördes från platsen.

Två små barn och deras pappa fördes till sjukhus för kontroll.

– De blev väl chockade, men jag tror inte det blev några andra skador, sa Västra Sörmlands räddningstjänsts insatsledare Göran Melkersson.

Föraren som orsakade olyckan undkom fysiska skador. När kkuriren samtalade med honom på olycksplatsen var han uppenbart skakad.

– Han såg väl inte att det var stopp där, så han körde in i sista bilen i kön, sa Melkersson.

Enligt Sveriges radio Sörmland ska mannen ha sagt till polisen att han blev bländad av solen på raksträckan. Att döma av skadorna på två av bilarna kan hastigheten ha varit högre än 30 km/h när han körde in i vägarbetsområdet. Polisen har nu öppnat en trafikutredning av händelsen.

På grund av olyckan stängdes all trafik av i båda riktningarna vilket skapade långa köer, särskilt i riktning från Katrineholm, under närmare två timmar. Två av olycksbilarna fick bärgas från platsen.