Den 14 november infaller Världsdiabetesdagen. I dag lider omkring 450 000 personer av folksjukdomen diabetes typ 2, den variant som kan förbättras med sunda kostvanor och motion.

– Nu krävs en kraftsamling i Sverige för att bromsa den skenande ökningen av typ 2 diabetes och andra livsstilsrelaterade sjukdomar. Den offentliga maten har stor inverkan på hälsan hos barn, sjuka och äldre, och är samtidigt något som landets beslutsfattare kan styra över och ställa högre krav på. Även om alla måltider i skolor, på sjukhus och äldreboenden borde vara näringsrika och bra för hälsan så är det tyvärr inte alltid så i dag, säger Anna Lindelöw Mannheimer, styrelseordförande i den ideella föreningen Frisk mat.

– Jag tror absolut att förskolan och skolan har en allsidig kost som passar ett växande barn. Däremot tror jag att man skulle kunna se över både frukost och mellis. Man kanske kunde gå in på det lite mer lyxiga utan att det bli jättedyrt, att barnen kan välja grönsaker och dipp och kanske smoothie i stället för oboy. Det är mycket mjukt bröd, vilket i och för sig är bra, men det finns bättre alternativ, säger Linda Blom

Vad betyder Världsdiabetesdagen för dig?

– För mig personligen betyder den jättemycket eftersom jag sitter med i förbundsstyrelsen. Svenska diabetesförbundet arrangerar ju, tillsammans med ett tv-bolag, den stora diabetesgalan. Vi har jobbat mycket inför morgondagen (läs onsdag). Jag och min kompis Anneli Karlsson ska åka dit och vara med på galan.

Linda Blom, som jobbar mycket med läger och konferenser, passar också på att nätverka i samband med festligheterna i Stockholm.

Men dessförinnan finns hon, tillsammans med medlemmarna i Diabetesföreningen Katrineholm med omnejd, på hälsotorget på Kullbergska sjukhuset. Där ska föreningsmedlemmarna, tillsammans med personal från vårdcentralen Linden, mäta blodsockret på besökarna och prata om diabetes i största allmänhet.