Den som äger marken, där trappan till pizzeria Norr ligger har fått ett föreläggande att åtgärda tillgängligheten. Före den 30 november ska trappan kontrastmarkeras och ett balansstöd sättas upp. Det är kommunen som står för föreläggandet, men också, kanske lite oväntat, kommunen som äger marken där trappan finns och som alltså får ett föreläggande från sig själv. Men det är inte helt ovanligt, säger Martin Edgelius (M), ordförande i bygg- och miljönämnden, som fattat beslut om föreläggandet.

– Man får ju förelägga den det berör, säger han.

Sedan 2014 har samhällsbyggnadsförvaltningen arbetat med att få fastighetsägare att tillgänglighetsanpassa sina lokaler. Det gäller lokaler dit allmänheten har tillträde och det handlar ofta om ganska enkla åtgärder, som att sätta klistermärken på trappsteg för att de ska vara mer synliga.

– Jag tycker att det ska vara frivilligt och det har vi försökt med i flera år. Många har löst det också. Inför nämndsammanträdet sist hade vi 21 ärenden, men tre fyra stycken hann utgå innan vi hade mötet. Nu har de som fått föreläggande ett halvår på sig att lösa det här, säger Martin Edgelius.

Mats Lundevaller är chef på samhällsbyggnadsförvaltningen. Han säger att trappan inte missats.

– Den är egentligen inte missad, utan den dök upp när inventeringarna gjordes i mitten av maj. Då fick vi reda på att den behövde åtgärdas. Då skickade jag frågan vidare, att åtgärda den, till service- och teknikförvaltningen. Det pågår inventeringar av alla trappor och tillgängligheten i kommunen.

Och nu åtgärdas trappan, så kommunen slipper få vite från sig själv:

– Det åtgärdas i detta nu, säger Magnus Gustafsson, förvaltningschef på service- och teknikförvaltningen.