De fixar festen för 200 studenter på slottet

På torsdag är det dags: då rullar 207 festsugna studenter in på gårdsplanen framför Hedenlunda slott i Flen. Redan nu pågår förberedelserna.

"Det är absolut inte mycket fylla, som man kanske kan tro när man samlar 200 stycken 18-åringar", säger Ricki Galczewski, hotellchef, som här ses tillsammans med Louise Söderkvist, husfru i restaurangen.

"Det är absolut inte mycket fylla, som man kanske kan tro när man samlar 200 stycken 18-åringar", säger Ricki Galczewski, hotellchef, som här ses tillsammans med Louise Söderkvist, husfru i restaurangen.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm/Flen2024-05-06 16:41

Borden, sex stora långbord, dukas i orangeriet, beställningar görs och menyn är bestämd.  

– Det blir först tartar på lax, citronstekt kycklingfilé med rostad sparris och tryffeldoftande bearnaisesås, säger Ricki Galczewski, hotellchef på Hedenlunda. 

Till efterrätt blir det passionsfruktspannacotta. 

– Man får tänka på att det ska vara något som passar den stora massan och det är inte svårare än att gå till sig själv och tänka "vad skulle jag ha tyckt om när jag var 18 år", säger hotellchefen. 

Dukningen görs av Hedenlundas personal, men dekorationer i festsalen, som senare under kvällen blir balsal, står studenternas egen balkommitté för. 

– De kan komma med ballonger, kanske, eller blommor. Det är alltid kul när de tar ut svängarna, lokalen är stor, säger Louise Söderkvist, husfru i restaurangen på Hedenlunda.

– Nu finns det mycket växtlighet i naturen också. Vi använder mycket ur naturen i våra egna arrangemang, istället för att bara köpa, fortsätter Louise Söderkvist, men hon konstaterar också att man måste ha tillstånd från markägare innan man plockar växter.

undefined
I orangeriet kommer sex långbord att dukas.

 

undefined
Dukningen görs av Hedenlundas personal, men dekorationerna i festsalen står studenternas egen balkommitté för.

 

undefined
207 gäster serveras en trerättersmeny. Louise Söderkvist är husfru i restaurangen.

Studenternas kväll följer ett visst schema. Först rullar, eller ibland flyger, studenterna fram till slottet, ibland i fina bilar och alltid finklädda. Efter mingel med fördrink på terrassen mot sjön är det dags för middagen. Efter den tas några bord bort och scenen i orangeriet ställs i ordning, där antingen en dj eller ett band står för musiken. 

– Sedan blir det dans. För många är middagen en transportsträcka, de vill dansa, säger Louise Söderkvist. 

Balen på Hedenlunda har arrangerats i många år. Ricki Galczewski har varit med sedan 2010, med bara ett undantag, 2021, när pandemin ställde till det. För Louise Söderkvist blir det här tredje året med bal, men båda berättar om glad feststämning. 

– Det brukar vara jättebra stämning, väldigt glatt. Alla har satsat mycket och klätt sig fina, kommer i fina bilar och har känslan av att de kommer till ett slott. Det är absolut inte mycket fylla, som man kanske kan tro när man samlar 200 stycken 18-åringar. Men på alla år är det bara någon enstaka som fått gå och sätta sig en stund, säger Ricki Galczewski. 

undefined
Louise Söderkvist och Ricki Galczewski ser fram emot balen.

Även personalen på Hedenlunda ser fram emot balen, berättar hotellchefen och husfrun. 

– Vi har många unga som allt från extrajobbar till har sina första jobb här. De känner igen eleverna och det här är en stor happening för personalen också. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!