‒Det här är en utveckling som vi sett under en längre tid, med ett minskat utbud och höjda priser. Så länge det inte görs något åt byggtakten så kan vi nog förvänta oss att det fortsätter, säger Sofia Malmsten, mäklare på Svensk fastighetsmförmedling i Katrineholm.

Men det är samtidigt viktigt att det inte byggs för mycket för snabbt, menar hon.

‒Då riskerar proppen att gå ur helt och i stället skapa en ketchupeffekt som påverkar priserna negativt.

En växande oro för belångingsgraden bland de svenska hushållen har lett till flera förändringar för bostadsägare och köpare. 2010 infördes bolånetaket med krav på bland annat höjd kontantinsats. Och för ett år sedan infördes även ett amorteringskrav med syfte att minska skulderna.

Konsekvensen har blivit att marknaden har kylts av något, vilket inte minst märks i antalet objekt som finns till salu. Samtidigt har priserna på bostäder ökat kraftigt, i Södermanland handlar det om 40 procent bara de senaste två åren. Läget skapar en gynnsam marknad för bostadsägare som vill sälja.

‒Men samtidigt så är det höjda skatter på vinsten vid försäljning. Det finns många faktorer som spelar in, säger Sofia Malmsten.

Men bostadsbristen beror också på att alternativen till att äga sin egen bostad inte är lika förmånliga.

‒Många äldre skulle med all säkerhet kunna bo lite mindre, men incitamenten att byta boendeform är alldeles för små. Att byta en villa mot en hyresrätt är inte förmånligt i dagsläget, säger Michael Carpman, mäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Han varnar samtidigt för att statistiken över objekt till försäljning kan vara missvisande.

‒Tiden från upplagd annons till försäljning är mycket kortare i dag än för bara några år sedan då vi kunde ha 70 objekt till försäljning samtidigt. Omsättningstakten av bostäder är med andra ord högre, något som kanske inte riktigt syns i siffrorna.