Varje år ser statistiken likartad ut. Från något tiotal cykelstölder sammanlagt i Katrineholm, Flen och Vingåker under årens första kvartal till en stor ökning under andra och tredje kvartalen. I Katrineholm anmäldes 120 cykelstölder under perioden april till och med september förra året, i Flen 24 och i Vingåker 14.

Några som drabbats hårt är familjen Håkansson i Luvsjön. På två dagar i början av maj blev de av med fem cyklar. Den 2 maj försvann tre mountainbikes, som stod i cykelstället precis utanför fönstret.

­– Vi var hemma, men vi märkte ingenting förrän på morgonen. Vi har rätt mycket cyklar, men jag tänkte inte på att tre fattades när jag stack till jobbet, säger Samuel Håkansson.

Artikelbild

| Den enda cykel som tjuvarna lämnat i cykelstället.

Minst fyra grannfamiljer har också drabbats.

­– Grannarna rakt över hade köpt en ny cykel som de blev av med och en annan granne blev av med två cyklar.

Två dagar senare stals ytterligare två cyklar från familjen Håkansson och en granne blev av med tre damcyklar.

– I det här området har det varit typ en cykelstöld tidigare. Man borde ju kunna ha dem i fred.

Artikelbild

Familjen Håkansson köpte två nya cyklar för att ersätta de fem som stulits.

– Som det är nu har vi cyklarna inne i vardagsrummet. Ena sonen tävlingscyklar och har extrautrustning på cykeln, vi kan inte ha dem ute.

Polisen kan konstatera att cykelstölderna är starkt säsongsbetonade.

– Man ser varje år att det är på uppgång från kanske april-maj. Tillgängligheten till cyklarna ökar och fler människor är i rörelse, säger kommissarie Peter Göransson vid polisen i Katrineholm, Flen och Vingåker.

Det sista kvartalet 2018 stöldanmäldes 38 cyklar i Katrineholm, fyra i Flen och ingen i Vingåker.

– De riktiga vintermånaderna är det mycket få. Toppen ligger under sommaren.

När det gäller uppklarning av stölderna är den låg.

– En del cyklar anträffas. Vi hade ett större ärende i Katrineholm för några år sedan, där många cykelstölder klarades upp på en gång. Men det är sällan vi hittar engångstjuvarna, säger Peter Göransson.

På nationell nivå klaras omkring en procent av cykelstölderna upp. Oftast finns inga vittnen, och har ägaren inte skrivit upp ramnumret är det svårt att koppla ihop en upphittad cykel med ägaren. Det förekommer också att ramnumret slipas bort av tjuven eller den nye köparen, vilket förstås försvårar ytterligare.