Björn Bergman tror att Katrineholm är på rätt väg när kommunen satsar på att förtäta centrum, med syfte att flera ska flytta hit.

– Absolut. Jag tror väldigt mycket på det och vi ser att förtätningen är ett genomgående tema i våra svenska städer. Det skapar en större marknad, det är mer ekonomiskt hållbart och mer socialt hållbart, säger han.

Enligt Björn Bergman börjar stadskärnan få någon form av renässans, som han uttrycker det, en ökad betydelse i takt med att allt fler flyttar till tätorten. Där finner de gemenskapen.

Artikelbild

"Ofta säger vi att vi ska bygga en stad för alla men vi glömmer ofta bort barnen", säger Björn Bergman, vd på Svenska stadskärnor.

– Det kommer att finnas stadskärnor i Sverige som är betydligt mer levande än de är i dag. Jag tror verkligen på stadskärnornas renässans. Men det kommer kanske inte att ha det utbud som vi har sett historiskt. Jag tror att vi kommer att se handel, men jag tror att vi kommer att se en annan typ av handel. Det kommer att vara fler utlämningsställen, det kommer att vara fler showrooms, det kommer att vara många mindre butiker och alla kommer att vara uppkopplade digitalt så att man har ett mycket större sortiment än det som man har i butiken.

Björn Bergman tror också att man kommer att kunna hämta upp sina varor i butiken, eller får dem hemlevererade.

Sedan kommer vi också att se ett mycket större utbud av restauranger och kaféer.

– Är det någonting som vi människor inte kan göra på nätet så är det att umgås. Och vi har ett stort behov av socialt umgänge.

– Vi har också anammat den lite mer kontinentala umgängesformer att umgås på restauranger och kafé. Vi hämtar ungarna på dagis och går på restaurang. Det händer inte i dag.

2030 tror han att pizzan i hemmets lugna vrå, följt av Gladiatorerna på tv, är ett minne blott.

– Jag tror att det är på väg att försvinna. Den unga generationen kommer att utnyttja staden och stadens offentliga rum. Vi kommer också att se mer landet i staden och satsningar på mycket mer grönska och parker. Vi behöver den delen också. Den har varit lite bortglömd genom åren.

Men det räcker inte med handel och restauranger. Kultur, fritid, nöje och föreningsaktiviteter behövs också i morgondagens stadskärna.

– Ofta säger vi att vi ska bygga en stad för alla men vi glömmer ofta bort barnen. En stor lekplats på stadens torg, eller i alla fall väldigt centralt, kan vara helt avgörande för att skapa folkliv i centrum.