Ben Hoare, Laurence Hayden och Danny Dibble är nöjda med sitt dagsverke när tidningen kommer och hälsar på efter den första arbetsdagen på Ica maxi i Katrineholm. Den här veckan gör de tre studenterna från Storbritannien praktik i matbutiken. Stefanie Juvonen som går på gymnasiesärskolan i Katrineholm och som har praktiserat på Ica sedan september förra året visar hur man packar upp varor.

‒Det är lite svårt med engelskan men med mycket kroppsspråk går det bra. Det är kul att få visa hur man jobbar här, säger Stefanie Juvonen.

‒Det har varit en väldigt bra dag, konstaterar Danny Dibble.

Gymnasiesärskolan i Katrineholm och skolan Petroc, en brittisk motsvarighet i staden Barnstaple, är inne på sluttampen av sitt andra gemensamma projekt inom ramarna för Erasmus. Målet är att ta fram skriftligt underlag som elever med inlärningssvårigheter kan fylla i och använda när de söker jobb efter gymnasiet.

‒Vi vill dela med oss av det här till andra skolor när projektet är färdigt till sommaren, säger Alex Wittram som är projektledare på den brittiska skolan, och visar upp blanketterna där studenterna och deras handledare på arbetsplatserna kan fylla i vad de är bra på och vad de har svårt med.

Både i Barnstaple och i Katrineholm lägger gymnasiesärskolan stort fokus på praktik ute på olika arbetsplatser, men det är inte helt lätt att hitta arbetsgivare som är villiga att testa berättar Alex Wittram:

‒Jag ska inte ljuga, det kan vara svårt. Men tar man emot en person så funkar det nästan alltid, och sedan sprider det sig.

På Ica maxi finns lång erfarenhet av att ta emot praktikanter från gymnasiesärskolan och i dag har butiken två anställda som började som just praktikanter.

Anna Remröd, personalchef, ser det som en vinn-vinn-situation eftersom en del av lönen finansieras med skattemedel.

‒Vi har blivit vana och många av våra anställda har blivit jättebra handledare. Det ger oss också en möjlighet att höja kvaliteten i butiken. Jag ser det bara som något positivt, säger hon.

‒Det handlar om att alla förtjänar en chans, säger Mikael Valfridsson som jobbar i butikens bageri och som tagit hand om många praktikanter.