På Mårdstigen 5 i Katrineholm bor Elin Holmgren Karlsson med sin familj. Familjens minsting Filippa som är 2,5 år gammal, har lärt sig från början att hon aldrig får gå ut på gatan, en gata som ser ut som vilken villagata som helst.

– Det är mycket trafik på gatan, folk kör fram och tillbaka och hastigheten är alldeles för hög. Vi har gjort allt för att förebygga att Filippa tar sig ut på gatan. Vi har byggt staket, satt en flagga på hennes cykel och vi har reflexvästar på vintern. Nu måste det ske en förändring på gatan, säger Elin Holmgren Karlsson.

Fortkörningen på gatan har enligt familjen pågått länge. Enligt dem är det få som respekterar den rekommenderade hastighetsgränsen som är 30 km/h. Elin Holmgren Karlsson har skickat en skrivelse till kommunen angående problemen på gatan, men inte fått svar än. Den sista droppen var när hon för någon vecka sedan skulle packa ur husvagnen efter semestern och en personbil gasade förbi husvagnen.

Artikelbild

Elin Holmgren Karlsson har fått lära dottern Filippa, att aldrig gå ut på gatan själv.

– Personen i bilen hade inte någon bra sikt när den gasade förbi, om Filippa hade klivit fram bakom husvagnen hade hon blivit påkörd, säger hon.

Det Elin Holmgren Karlsson helst av allt vill se på sin gata är någon form av farthinder.

– Vi vill att alla ska respektera hastighetsgränsen men också ta hänsyn till att det bor mycket barnfamiljer på gatan. Det som skulle vara mest effektivt skulle vara ett farthinder. Annars kommer något snart att hända och jag vill inte att det ska vara mitt barn som drabbas. Det här är ett allmänt problem, folk tänker inte på konsekvenserna när de kör för fort, säger hon.

Lars Nordquist, verksamhetsansvarig på NTF, menar på att ärenden som dessa är vanliga.

Artikelbild

Trots att rekommenderad hastighet är trettio, kör folk snabbare enligt Elin Holmgren Karlsson.

– I en normalstor kommun dyker det upp ärenden som dessa minst en gång i månaden. Många som ringer in, upplever att det går fortare än vad det kanske gör. Men om det är så att folk verkligen kör alldeles för fort är mitt tips att kontakta samhällsbyggnadsförvaltningen på kommunen, säger Lars Nordquist.